BİR EFSANE, BİR VEKTÖR ORHAN KARAKULLUKÇU…

Biri “Trabzonspor” denildiğinde akla gelen EFSANE Mustafa Şamil Ekinci, diğeri “Trabzon”söz konusu olduğunda unutulamayan EFSANE Orhan Karakullukçu…

Başkan Ekinci 16 Eylül, Belediye Başkanı Karakullukçu 21 Eylül, 2024’de aramızdan ayrıldılar.

“Topraktan geldik, toprağa döneceğiz” gerçeğine uyarak Şamil başkanı toprağa verdik, belediye başkanı Orhan beyi Pazartesi vereceğiz.

Rahmetli Temel Şükrü Doğru amcamızın Asri mezarlıktaki kabrinin mezar taşına da yazdırdığı dizeler gibi:

“Toprakla alış veriş bize ekmek verir yeriz,

Gün gelir toprak olur borcumuzu öderiz.”

*

Orhan Karakullukçu’yu “Benim için kimdir?” sorusunun cevabını bir kere daha satırlara dökerek vermeye çalışsam, kelimeler, cümleler, sayfalar yeter mi? 

Bilemem!

Çünkü yaşayarak yazmayı ilke edinerek, “söz uçar yazı kalır” ı rehber edinmiş biri olarak, 1984’den bugüne kadar hiç kopmadan yaşadığım Orhan Karukullukçu’yu, editörlüğünü kendi yapıp, adını da “VEKTÖR” diyerek kendisinin koyduğu 261 sayfalık kitabı 2015’de yazma bahtiyarlığını yaşamış birisi olarak, ilkeleri, hedefleri, hayalleri ve yaptıklarını sayfalara dökmek için Karadeniz’in suları mürekkep olsa yetmez.

Kitabın adını koyarken, “Neden VEKTÖR?” diye sormadım değil.

Kitabın girişinde şu satırlara dökmüştü:

“Vektörün benim hayatımda önemli bir yeri vardır. Vektör benim karakterimdir. Matematik-Geometrinin çok net apaçık tariflerindendir. Bir doğru üzerindedir, doğrusu bellidir. Bir doğru üzerinde başlangıç noktası bellidir, yönü de bellidir, şiddeti de, kuvveti de bellidir. Yani belirsiz hiçbir öğesi yoktur.” 

*

Önsözünün girişine, “İnançla yüklü, inatçı bir yapı ile Trabzon’u seven ve düşünen bir adamın öyküsünü yazabilmek için yaşamak en önemli unsur” diyerek başlamıştım.

Orhan Karakullukçu ile yaşamışlığım ise 1984-1989 döneminde icraatları ile başta Trabzon da yaşayanlar olmak üzere herkesin “EFSANE BELEDİYE BAŞKANI” unvanı ile anıldığı yılları kapsar.

Hem Anadolu Ajansı’nda muhabir, hem de Orhan Abi’nin yanında kendisine yardımcı olurken, ondan da çok şeyleri öğrenen birisi idim. O “İdilik” vefat eylediği  Cumartesi günün sabahında kendisi ile bir bölümünde yer aldığı “Satır Arası-1” kitabımın imza gününe daveti de içerek telefonda mesajlaşmaya kadar sürdü.

*

Dedik ya; ‘O’nu anlatmaya satırlar kifayet etmez.”

Onun için Satır Arası’nın ilk kitabı olan “Mezar Taşındaki Çizginin Şerefine”de yer alan “Şikayet gelen yerde, doğru iş yapılıyor demektir!” başlığı attığımız bölümü paylaşırsak yeterlidir diye düşünüyorum.

ŞİKAYET GELEN YERDE

DOĞRU İŞ VAR DEMEKTİR

1984-1989 arasında görevindeki hizmetleri ile “Trabzon’un Efsane Belediye Başkanı” unvanını alan ve her daim örnek gösterilen Orhan Karakullukçu ile Anadolu Ajansındaki muhabirlik sıfatım dışında yollarımız Trabzon için kesişmişti.

Bir muhabir, gazeteci olarak şehir efradından belediye ile ilgili edindiğim genelde şikâyet içeren bilgileri Orhan Bey ile paylaşırdım.

Hemen hemen her akşam da ilettiklerimde genel şikâyet imar işlerinden olurdu. 

O dönemde Trabzon Belediye Meclisi’ndeki İmar Komisyonu’nun başında, Orhan Bey’in en güvendiği isimlerden ve işinin ehli olup, hak ettiği tabir ve tarif ile adeta “dürüst bir hizmetçi”olan Hasan Cömert bulunuyordu.

Yine bir akşamki sohbetimizde, “Başkan, imar ile ilgili şikâyetler artıyor.” dediğimde, Orhan Bey biraz da sitemkâr bir üslup ile “Kıssadan hisse al.” dercesine şunları söyledi:

Bak Murat! Bu ülkede, bu şehirde, en çok nereden şikâyet geliyor, ya da getiriliyor ise bilesin ki istisnalar hariç oradaki işler daha doğru yapılıyor demektir!”

*

VEKTÖR’den ben de bile 2 tane kaldı. Onun için “İkinci bir baskı yapalım” diyerek zamana bırakmıştı. Ama zaman buna imkân tanımadı.

*

Ne diyebiliriz ki?

En iyisi başarılı bir işadamı, Efsane bir belediye başkanı, güzel insan, has adam Orhan Karakullukçu’nun kitapta yer alan şu satırlarını da hatırlatarak ebediyete uğurlayalım:

“Geri dönüp baktığımda;

Hiç kimseye bilerek, kasten kötülük yapmadım.

Hiç kimseye kin beslemedim, misillemede bulunmadım.

Çok hatam olmuştur, tamir etmeye çalıştım.”

*

Güle güle HAS ADAM,

Hakını helâl eyle, EFSANE BAŞKAN.

 KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ