Ekonomi

Miras kalan tarım arazilerine yeni düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, miras yoluyla kalan ve uzun süredir ekilmeyen tarım arazileri için kapsamlı bir düzenlemeye gidiyor.

Yeni uygulama kapsamında, mirasçılara her ay düzenli ödeme yapılacak ve araziler dijital kiralama yöntemiyle kullanılabilecek.

Yeni uygulamanın detayları

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla sahip olunan ancak son iki yıldan fazla süredir ekilmeyen tarım arazilerinin dijital kiralama yöntemiyle kiraya verileceğini duyurdu. 

Mirasçılara düzenli ödeme ve kiralama imkanı

Mirasçılara, ekilmeyen araziler için her ay düzenli olarak ödeme yapılacak. Kiralama bedeli, devlet tarafından belirlenecek ve mirasçılar bu bedeli kabul ederek arazilerini kiraya verebilecekler. Eğer mirasçılar kiralamak istemezlerse, bu durumda devletin sunduğu ödeme planından faydalanabilecekler.

Kiralama bedeli ve uygulama süreci

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kiralama bedelinin nasıl belirleneceği konusunda şu bilgileri verdi: “5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, 6537 sayılı kanun olarak revize edildi. Bu düzenleme, tarım arazilerinin daha etkin kullanımını sağlamak amacıyla yapıldı. Kanunda, sulu ve kuru tarım arazileri için yeterli büyüklükler belirlendi ve bu ölçütlerin altındaki araziler verimsiz kabul ediliyor.”

Miras anlaşmazlıkları ve çözüm önerileri

Miras anlaşmazlıklarının sık yaşandığı ülkemizde, tarım arazilerinin verimli kullanılmasını sağlamak için mirasçılara bir yıl içinde bir yol haritası belirleme zorunluluğu getirildi. Eğer mirasçılar arazinin nasıl kullanılacağı konusunda anlaşamazsa, tarım arazisi aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devredilecek. Bu şirket, araziyi kiraya verecek ve mirasçıların hisselerine göre yönetilecek.

Mirasçıların kiralama veya satma seçenekleri

Mirasçılar, arazinin kiralanmasını istemezlerse, arazinin satılması söz konusu olabilir. Tarım arazileri, üçüncü kişilere mülkiyet devri yapılacak şekilde satılabilir. Ayrıca, yapılacak devir işlemlerinde harç ve damga vergilerinde muafiyet sağlanacak.

Süreç ve yasal işlemler

Mirasçılara, devir işlemlerinde üç ay süre verilecek. Bu sürede devir gerçekleşmezse, bakanlık tarafından sulh hukuk mahkemelerine başvurulacak. Mirasçılar arasında anlaşmazlık durumunda, en yüksek teklifi veren mirasçıya devir yapılabilecek veya hiçbir talep olmazsa arazinin satışı karara bağlanabilecek.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }