Gündem

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren flaş gelişme!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeler komisyonda onaylandı. Teklifte, Danıştayın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerince, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri doğrultusunda yapılacak ödemelerde "borcu yoktur" belgesi aranmasına Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini taşıyan işverenlerin, çalışanlarına bedelsiz veya indirimli olarak verdikleri ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf olacak. Bu pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından edinildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde elden çıkarılması durumunda istisna edilen verginin tamamı, 4 ila 6 yıl içinde elden çıkarılması durumunda yüzde 75'i, 7 ila 12 yıl içinde elden çıkarılması durumunda yüzde 25'i vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları belirlenecek. Bu hasılat tutarları ile beyan edilen hasılat tutarları karşılaştırılacak ve yüzde 20'den fazla fark olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan "izaha davet müessesi" kapsamında izaha davet edilecek. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükelleflerine de uygulanacak.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmet teminine yönelik sözleşme yapmasına veya sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Mal ve hizmet alanlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılacak.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçeleri dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı 10 milyon liradan fazla olmamak üzere, sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10'u olacak. Teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarılacak, yükümlülüklerini öngörülen şekilde yerine getiren mükelleflere teminat iade edilecek ve belirlenen kişilerin teminat isteme tarihi itibarıyla tahakkuk etmiş tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları sağlanacak.

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetki genişletiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik ticaretin yanı sıra internet dahil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı durumlarda vergi güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar, erişim, içerik, yer ve sosyal ağ sağlayıcılara, iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüğü getirilecek.

Kıymetli madenler borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde borsa rayici kullanılacak. Altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek. Borsa rayici yoksa maliyet bedeli esas alınacak. Bu hükümle kıymetli madenle olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da geçerli olacak. Kıymetli madenlere dayalı mevduat veya kredi hesapları, değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınacak.

Vergi ziyaı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebep olunması halinde yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım uygulanacak. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda caydırıcılığı artırmak amacıyla artan ceza uygulaması getirilecek.

Kanun kapsamında belge düzenlemeyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Belgeyi almak zorunda olanlar veya belge muhteviyatı işlemin muhatapları tarafından 5 iş günü içerisinde bildirilmesi halinde ise Kanun kapsamı dışında belge düzenleyenlere 6 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere ise özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

Damga vergisi ödenmemiş kağıtları tasdik eden noterler adına kesilen özel usulsüzlük cezasının her bir kağıt için alt sınırı 40 Türk lirası olarak belirlenecek. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar kapsamında bilgi toplanmasına ilişkin zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Elektronik ticaretin yanı sıra dijital ortamlarda ekonomik ve ticari amaçlarla yapılan işlemler için vergi güvenliği sağlanacak.

Tevsik zorunluluğuna uymayanlara uygulanan özel usulsüzlük cezası artırılacak. Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, başkalarının adı veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda özel usulsüzlük cezası kesilecek. Özel usulsüzlük cezası, bir takvim yılı içinde 20 milyon lirayı geçemeyecek. Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart gibi ödeme araçlarıyla gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda ceza uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı personeline fazla çalışma ücreti ödenecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, mevcut uzlaşma başvuruları, Vergi Usul Kanunu'nun değiştirilmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılacak. Ticari olmayan faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına KDV istisnası kaldırılacak. Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden KDV ve iade hakkının 5 takvim yılı kriterine veya zamanaşımına bağlı olmaksızın yeni şirkete devrine izin verilecek.

Mükelleflerin KDV iadeleri, vergi incelemesi yoluyla yapılacak. İndirilemeyecek KDV, özel bir hesaba alınacak ve talep üzerine vergi incelemesi sonucunda gider olarak dikkate alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili maddenin uygulanmasında vergi incelemesi dışında farklı usuller belirlemeye yetkili olacak. Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanacak.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlenecek. Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere yapılacak ödemeler artırılacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklikler yapılacak.

Yurt dışına çıkış harcı 500 liraya yükseltilecek. Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, harç her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Komisyonda kanun teklifine iki madde ihdası yapıldı. Türk Kızılay Derneği çalışanlarının emeklilik aylıkları kesilmeyecek. Kamu görevlileri sendikasına üye olan kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Üye sayılarının tespitinde Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri gereğince Resmi Gazete'de yayımlanan en son tebliğ esas alınacak.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }