Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin yeni bir genelge yayımladı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, bu model, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini desteklemek amacıyla geliştirildi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ile gönderildi.

Eğitici Eğitimleri Başladı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne yönelik eğitici eğitimleri 3 Haziran'da başladı. Öğretmen eğitimleri ise 2-6 Eylül tarihlerinde, il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Bu süreçte, eğitici eğitimi belgesi olan öğretmenler, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeyinde ders verecek öğretmenlere 3 gün sürecek teorik ve uygulamalı eğitimler verecek.

Branş Temelli Eğitimler

Modelin dışında kalan diğer sınıf düzeylerinde görev yapan öğretmenler de teorik ve uygulamalı eğitimlerden geçirilecek. Bu eğitimler, birinci dönemdeki ara tatilde il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından branş temelli olarak planlanacak ve en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.

Yönetici Eğitimleri ve Zümre Toplantıları

Genelgeye göre, eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler, okul idarelerinin şube ve ders dağılımlarında öncelikli olarak görevlendirilecek. Ayrıca, öğretmen değişikliklerinde yeni atanan öğretmenler gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra derslere girebilecek.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yapacağı planlamalar doğrultusunda, tüm okul yöneticileri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'ni inceleyecek. 1 Eylül'e kadar, modelin temel yaklaşımı ve yapı taşları hakkında okul yöneticileri eğitime tabi tutulacak. Zümre toplantılarında ise, öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak modelin bileşenlerinin etkin uygulanmasını sağlayacak planlamalar yapılacak.

Farklılaştırma Uygulamaları ve Sosyal Sorumluluk Projeleri

Planlamalarda, temel, bütünleşik ve üst düzey düşünme becerilerini içeren kavramsal beceriler dikkate alınacak. Okullarda yapılacak etkinlikler, öğrenci katılımını artıracak şekilde tasarlanacak, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi teşvik edecek, sosyal sorumluluk projeleri ve hayat boyu öğrenme programları da önemli bir yer tutacak.

Özel Eğitim ve Kaynaştırma Programları

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, her türlü yerel şart ve imkânda uygulanabilir şekilde tasarlandı. Özel eğitim okullarında bu model uygulanacak ve öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) model esas alınarak hazırlanacak. Kaynaştırma ve bütünleştirme programları kapsamında eğitim alan öğrenciler için de BEP'ler model doğrultusunda düzenlenecek.

Ölçme ve Değerlendirme Süreçleri

Öğrencilere sunulacak ders kitapları ve e-içerikler, onların çok yönlü gelişimini destekleyecek şekilde hazırlandı. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, beceri odaklı ve süreç odaklı olarak yürütülecek. Öğrenciler, akademik başarılarına göre sıralanmayacak ve il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacak. Öğrencilerin bilgi ve becerileri, sınıf içi ölçme faaliyetleriyle değerlendirilecek.

Edebi ve Eleştirel Film Analizleri

İlkokul ve ortaokul kademelerinde Türkçe, lise kademesinde ise Türk dili ve edebiyatı derslerinde her dönem iki eser okunacak ve bir eleştirel film analizi yapılacak. Öğretmenler, öğrencilerin okuma ve izleme alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla ek eserler ve filmler önerecek.

Kaynak: AA