Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasını taşıyan bu genelge, fiziksel, cinsel, duygusal, psikolojik ve ekonomik şiddetin yanı sıra siber ve dijital zorbalık gibi şiddetin tüm türlerine karşı alınacak önlemleri içermektedir.
Genelgede, özellikle göç, deprem, salgın hastalık gibi afet ve acil durumlarla mücadele dönemlerinde de şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması için sunulan hizmetlerin sürekliliğine vurgu yapıldı. Bu bağlamda, MEB’in taşra teşkilatındaki yöneticiler, okul ve kurumlarda şiddetin önlenmesine yönelik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması amacıyla hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Ayrıca, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonları, okullardaki risk faktörlerini tespit ederek, bu risklere yönelik gerekli tedbirleri alacak.
Okul rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından yürütülecek çalışmalarda, şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetlerin yıllık çalışma planlarına dahil edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, RAM’ların sorumluluk alanlarındaki okullarda rehber öğretmen bulunmaması durumunda, bu hizmetlerin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi sağlanacak.
Genelgede ayrıca, okul ve kurumlarda şiddetin önlenmesi amacıyla sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Rehber öğretmenler, okul ve sınıf risk haritaları doğrultusunda şiddetin önlenmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarını artıracak. Özel eğitim ihtiyacı olan ve geçici koruma statüsüne sahip öğrencilerin, akranları ve çevreleriyle sosyal uyumlarının artırılmasına yönelik çalışmaların da hızlandırılması gerektiği belirtildi.
Bunun yanı sıra, açık öğretim öğrencilerinin de rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanabilmesi için halk eğitimi merkezlerinde gerekli tedbirler alınacak. Şiddetin önlenmesine yönelik yaygın eğitim çalışmalarının artırılması, bu kapsamda Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü uhdesindeki aile eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve ilgili programlardan faydalanılması planlanıyor.
Son olarak, şiddetle mücadelede kurumlar arası etkin izleme, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla üniversiteler ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapılacağı açıklandı. Bu kapsamlı genelge, MEB’in okullarda güvenli ve şiddetsiz bir eğitim ortamı oluşturma konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.