Özlü, Covid-19 benzeri bir pandemi beklentisi içinde olmadığını belirterek, bu hastalığın bulaşma riskinin daha düşük olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Maymun Çiçeği hastalığı için acil durum ilan ettiğini hatırlattı ve bu virüsün aslında yeni olmadığını, 1970’ten bu yana insanlarda hastalık yaptığı bilinen bir virüs olduğunu ifade etti. Özlü, “Bu hastalığı daha çok Afrika’da görüyoruz. Ancak son yıllarda Afrika dışındaki ülkelerde de vakalar görülmeye başlandı. Şu anda 75’in üzerinde ülkede bu hastalığın varlığı biliniyor,” dedi.
“Maymun Çiçeği, Covid-19’dan Daha Az Bulaşıcı”
Maymun Çiçeği hastalığının bulaşmasının Covid-19’a göre daha zor olduğunu belirten Özlü, bu virüsün daha çok yakın temasla bulaştığını ifade etti. “Covid-19 virüsü hava yoluyla çok kolay bulaşıyordu, ancak bu virüs daha çok cilt döküntüleri ve bu döküntülerin içindeki sıvı ile temas yoluyla bulaşıyor,” diye konuştu. Ayrıca, hastalığın cinsel ilişki sırasında, hasta kişinin tenine temas ederek veya onun eşyalarıyla temas yoluyla bulaşabileceğine dikkat çekti.
“Ölümler Sağlık Hizmetlerine Erişimle İlgili Olabilir”
Hastalığın tedaviyle genellikle iyileştiğini belirten Özlü, Afrika’daki ölümlerin daha çok sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinden kaynaklanabileceğini söyledi. “AB ülkelerinde ölüm vakaları çok nadir. Dünyada şu ana kadar 600 civarında ölüm kaydedildi ve bunların neredeyse tamamı Afrika’da. Bu durum, virüsün ölümcüllüğünden ziyade sağlık hizmetlerinin yetersizliği ile ilgili olabilir,” dedi.
“Kaotik Bir Pandemi Beklentisi İçinde Değiliz”
Prof. Dr. Özlü, Covid-19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içinde olmadığını belirterek, “Bu virüsün mutasyon geçirip daha ölümcül bir varyanta dönüşme olasılığı çok düşük,” dedi. Özlü, virüsün DNA virüsü olması nedeniyle mutasyonların varyanta dönüşmesinin zor olduğunu vurguladı.
“Hijyen Kurallarına Dikkat Edilmeli”
Maymun Çiçeği hastalığından korunma yöntemlerine de değinen Özlü, hijyenin ve temizliğin önemine dikkat çekti. “El hijyeni, Covid-19’da olduğu gibi bu hastalıktan korunmada da çok önemli. Salgının görüldüğü ülkelerden gelenlerin ayıklanması ve izole edilmesi şart,” dedi. Özlü, uçaklarda koltukların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini de vurguladı.
Son olarak Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bu konuda dikkatli olursak büyük bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum,” diyerek sözlerini noktaladı.