Projenin liderliğini Romanya'dan Mare Nostrum üstlenirken, Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan'dan üç üniversite ve bir sivil toplum kuruluşu bu önemli sınır ötesi iş birliğinde yer alıyor.

Bu proje, insan faaliyetleri nedeniyle giderek artan kirlilik ve av baskısı altında olan Karadeniz'in ekosistemlerini ve balık stoklarını korumayı amaçlıyor. Özellikle, "hayalet ağlar" olarak bilinen ve denize atılan veya kaybolan balık ağlarının oluşturduğu tehlikeye dikkat çekmek için hayata geçirildi. Bu ağlar, denizde kalıp yıllarca balık yakalamaya devam ederek doğaya ciddi zararlar vermekte ve ekosistemleri tehdit etmektedir.

BlackNETs Projesi, Karadeniz'deki hayalet ağlar ve hayalet avcılık sorununun boyutlarını belirlemeyi, bu ağların varlığını tespit etmeyi ve haritalamayı hedefliyor. Trabzon kıyıları başta olmak üzere seçilen kıyı bölgelerinde 8000 kilogram ağı denizden toplamak ve mümkünse geri dönüştürmek planlanıyor. Ayrıca, balıkçılar, kamu temsilcileri ve halk arasında farkındalık yaratılarak bu sorunun uzun vadede çözülmesi için iş birliği yapılması amaçlanıyor. Bu çerçevede, çeşitli toplantılar, eğitimler, sergiler, saha çalışmaları ve kampanyalar düzenlenecek.

14 Ağustos Çarşamba günü, KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen Proje Ortakları Açılış Toplantısı’nda, projenin yol haritası ve her ortağın üstleneceği görevler belirlendi. 18 ay sürecek olan bu projenin bütçesi 480.000 Euro olarak açıklandı. KTÜ'deki proje ekibi ise Prof. Dr. Coşkun Erüz'ün koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç, Prof. Dr. Hacer Sağlam, Doç. Dr. Koray Özşeker, Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk ve doktora öğrencisi Neira Purwanty İsmail’den oluşuyor.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Coşkun Erüz, bu uluslararası iş birliğinin Karadeniz'in korunmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ