Akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerden oluşan 24 kişilik bir ekip ile faaliyetlerini sürdüren; deprem veya doğa kaynaklı afetlerin mühendislik yapılarında meydana getireceği risk ve zararların engellenmesi ve/veya azaltılması konusunda Ar-Ge çalışmaları ile bilgi ve teknoloji üreten, nitelikli insan kaynağı yetiştiren, uygulayıcıların eğitimini üstlenen, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenleyen ve önemli mühendislik yapılarına danışmanlık ve proje hizmeti veren KTÜ DE-YAS, kurulduğu günden bu yana ulusal ve uluslararası düzeyde 50’ye yakın bilimsel çalışma yayımlanmış olup yürütülen projeler ve protokoller aracılığıyla KTÜ’ye yaklaşık 100 milyon TL bütçe sağlamıştır.
KTÜ DE-YAS bünyesinde yürütülen ve bu alanda büyük bir öneme sahip olan faaliyetler hakkında açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “KTÜ çatısı altında faaliyetlerini hız kesmeden sürdüren ve bölgedeki stratejik öneme sahip birçok yapının yapısal davranışlarının, yerleştirilen sensörler aracılığı ile 7/24 izlenmesi; mühendislik yapılarının yapı sağlıklarının izlenmesi sırasında kullanılan sensörlerin yerli ve milli imkânlarla üretilmesi; ülkemizdeki en yüksek kapasiteli sarsma masalarından birinin kullanılarak yapıların deprem etkileri altında gerçek yapısal davranışlarının belirlenmesi; mühendislik yapılarında kullanılmak üzere yenilikçi malzeme ve teknikler üretilmesi; 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği illerde özellikle kamu binalarında acil hasar tespit çalışmaları yürütülmesi; birçok yapının özel durumlar altındaki yapısal analizlerinin yapılması noktasında özgün bilimsel çalışmalara imza atan Araştırma Merkezimiz hem ülkemiz ve dünya çapında literatüre ciddi oranda bir katkı sağlamakta hem de deprem hattında yer alan ülkemizin bu konudaki tecrübelerinden yola çıkarak maddi ve manevi zararın en aza indirilmesi hususunda epey bir yol katetmektedir.” dedi.
KTÜ DE-YAS Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK, AFAD bünyesinde oluşturulan Deprem Çalışma Grubu’nda ve Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu’nda görev almakta ve ayrıca Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. ile DE-YAS arasında imzalan protokoller ile çalışmalarına devam etmektedir. Bu noktada DE-YAS ekibi, deprem konulu birçok panel ve konferansa hem ev sahipliği yapmakta hem de katılım gerçekleştirmektedir. DE-YAS, gerçekleştirmiş olduğu bilimsel çalışmaların yanı sıra mühendislik ve inşaat mühendisliği alanında gerçekleştirilen öğrenci buluşmaları ve eğitimlere katılım göstererek nitelikli ve farkındalık sahibi bireylerin, meslek hayatına kazandırılması noktasında da çeşitli faaliyetler yürütmektedir.