Kaya’nın röportajını toplamda 3 bölüme ayırarak sitemizde yayınladık. Şimdi ise son bölümü yayınlıyoruz. Büyükşehir ile mahkemelik oldukları ‘Katı Atık Toplama Bedelleri’nden, üreten kadınlar için yaptıkları çalışmalara değinen Kaya, daha önce ilki Kireçhane’de açılan, ikincisi Akoluk’ta hizmete giren Üreten Kadınlar Pazarları’nı ilçede 4’e çıkaracaklarını söyledi.

Katı Atık Toplama Bedelleri ile ilgili olarak da mahkemenin kendi lehlerine karar verdiğini belirten Kaya, birikmiş borçlarla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine 48-50 milyon TL civarında bir borcu bulunduğunu ifade etti.

Kaya, özetle şu ifadeleri kullandı:

Katı Atık Toplama Bedelleri
Katı atık bedelleriyle ilgili konu da çözüldü. Yargı kararıyla çözüldü. Biz yapılanın yanlış olduğunu, bu konunun yönetmelikle düzenlenmiş bir konu olduğunu, Katı Atık Bedelleri’nin toplanmasının tek yönteminin su faturaları ile toplanması gerektiğini söyledik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili yönetmelik çıkardığını ve herkesin buna uyması gerektiğini ifade ettik. Zaten benden önce 10 yıl boyunca Ortahisar Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Metin Genç de bu bedelleri su faturalarıyla toplamıştı.

Katı Atık Bedeli de derken bunu çıkarmak gerekiyor. Çöpleri biz topluyoruz. Personelim, araçlarım var. Topladığımız çöpleri getirip Deliklitaş’a teslim ediyoruz. Oradan da Araklı’ya taşınıyor. Personel, araç, bütün bunların aylık maliyeti yaklaşık 7,5 milyon TL. Ancak topladığımız gelir yalnızca 2,5 milyon TL. Yani her ay belediye 5 milyon TL eksideydi. Ona rağmen o 2,5 milyon TL’yi de kesmek istedi Ahmet Bey. Ben de kendisine, “Sayın Başkan, benden önce bu parayı siz 10 yıl boyunca aldınız. Almanız da lazım. Bir hizmet veriyorsunuz. Zararına verdiğiniz hizmetin bedelini almak zorundaydınız, aldınız. Şimdi bize niye mani oluyorsunuz?” dedim. “Ben böyle karar verdim.” dedi. Biz de keyfi olduğunu söylediğimiz kararı mahkemeye taşıdık. Mahkeme de bizim haklı olduğumuz yönünde karar verdi. Katı Atık Bedelleri şimdi bizlere ödenecek. Sadece bize değil, bizim dışımızda 17 belediyeye…

Büyükşehir’den 50 Milyon TL’lik Alacak
Bir 37 milyon TL alacağımız vardı. 11 milyon TL de geçmişten birikmiş. Toplamda 48-50 milyon TL gibi Büyükşehir’den alacağımız var. Para birikmiş ama alamadığı paranın birikmesinin anlamı yok. Ahmet Başkan ile konuşacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak umarım bu sıkıntılı dönemde bize destek olacak.

Tekstil Atölyesi Kurulacak
Belediyemizde istihdam yaratmaya yönelik projeler üzerinde çalışıyoruz. Örneğin, kent lokantalarında personel fazlası olan çalışanlarımızdan bir kısmını değerlendiriyoruz. Ayrıca, belediyemizin her yıl temizlik işleri ve park-bahçeler personeli için 8-8,5 milyon TL kıyafet alımı oluyor. Bu ihtiyacı karşılamak için bir tekstil atölyesi kurmayı ve burada istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Hem ekonomik olarak belediyeye katkı sağlamak hem de yeni iş alanları yaratmak adına bu tür projeler geliştiriyoruz.

Köylerde Pestil ve Sirke Yapımı Öğretiliyor
Akşamları köylere programlar düzenliyoruz. Özellikle köylere, belediyemiz bünyesindeki gıda mühendisimiz, ziraat mühendisimiz ve veteriner hekimimizle birlikte gidiyoruz. Köylerde elmadan, armuttan, erikten, üzümden pestil nasıl yapılır bunu öğretiyoruz. Pestil yapımı aslında çok kolay. Arkadaşlarımız uygulamalı olarak gösteriyor. Sirke nasıl yapılır, meyveler nasıl değerlendirilir gibi konularda da bilgi veriyoruz. Özellikle boşa giden ya da dökülüp heba olan meyvelerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatıyoruz. Bu eğitimler hem öğretici hem de çok değerli bir farkındalık oluşturuyor.

Veterinerler, Tavuk ve İnek Bakımı
Veterinerimiz, tavukların ve ineklerin bakımı, beslenmesi ve hastalıklarıyla ilgili bilgilendirme yapıyor. Karşılaşılan hastalık durumunda neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Kedi ve köpek gibi diğer hayvanların sağlık sorunları konusunda da bilgi veriyor.

Ziraat Mühendisleri Fındık ve Meyve Budama, Bakım Gübreleme Eğitimi
Ziraat mühendisimiz ise fındık bahçelerinde budama, ilaçlama ve gübreleme işlemlerini doğru şekilde yapmayı, fındık zararlılarıyla mücadele yöntemlerini köylülere aktarıyor. Köylerde kahvehanelerde kadın ve erkekleri bir araya getirerek, soru-cevap şeklinde interaktif bir ortamda uzmanlarımız bilgi veriyor.

Köyde Yaşayan Yumurtayı Marketten Alıyorsa Sıkıntı Vardır
Üretimi çok önemsiyorum. Biz üretmek zorundayız. Bu toplum ancak üreterek güçlenebilir. Ne kadar üretirsek o kadar güçlü, ne kadar tüketirsek o kadar zayıf oluruz. Ancak ne yazık ki, tüketim toplumuna dönüştük. Köyde yaşayan bir insan yumurtayı, sütü, yoğurdu, tereyağını, hatta ekmeği marketten alıyorsa bir sıkıntı vardır. Eskiden her kırsal evde en az bir inek, birkaç tavuk bulunur, bağ ve bahçede sebzeler yetiştirilirdi. Bir takım ihtiyaçlarını oradan karşılayabiliyordu. Bundan koptuk. Çok hazırcı bir toplum haline geldik. Ama bu sürdürülebilir değil.

Üreten Kadınlar İçin Pazar Sayısı 4’e Çıkarılacak
Şimdi bu geri dönüş başladı. İnsanlar artık geçinemiyor. Her şey çok pahalı. Bu geçinemeyen, çare arayan kırsal mahallelerimizdeki insanlara çare olabilmek adına onların üretim yapması ve üretimlerini değerlendirebilmesi için çalışıyoruz. “Üretin” diyoruz, “Ürettiğinizi biz alacağız” diyoruz. Satabildiğinizi satın, satamadığınızı biz alacağız. Kent lokantamızda kullanacağız. Akoluk’ta pazar açtık, orada sattırıyoruz. Aynı şekilde Kireçhane’de de bir pazarımız var. Orada da kadınlar ürettiği ürünlerini satıyor. Ayrıca yöresel lezzetler hazırlayıp satıyorlar. Güzel paralar kazanıyorlar. Hem de vatandaşımızın o doğal ürünlere taze taze ulaşmasına vesile oluyorlar.

Kireçhane pazarının altyapısını hazırlıyoruz. Ayrıca oralarda fotoğraf çektirme alanları oluşturmak istiyoruz. Köy hayatını temsilen, gelen insanların hem yöresel ürünleri yediği hem de güzel anılar geçirdiği mekanlar tasarlıyoruz. Bir tane Yalıncak’ta, bir tane de Akyazı’da olmak üzere toplamda 4 pazar yeri açmayı planlıyoruz.