Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, Türk Mutfağı Haftası kapsamında “Bir Sofrada Miras” temasıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Dört Şehir Miras” adıyla düzenlenen programda Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’ye ait geleneksel peynir çeşitleri ve bu ürünlerle hazırlanan yöresel lezzetler davetlilerle buluşturuldu.

Etkinliğe Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Karakaş, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, Türk mutfağının yüzyıllar boyunca farklı dönemlerde şekillenen çok katmanlı bir miras olduğunu belirtti.

Karabina, Türk mutfağının bu yıl “Bir Sofrada Miras” temasıyla Emine Erdoğan’ın himayelerinde kutlandığını ifade ederek, “Türk mutfağı; kültürel geçmişi, yaşam biçimleri ve etkileşimleriyle sağlıklı, doğal ve atıksız mutfak prensipleri çerçevesinde uluslararası düzeyde tanıtılmaktadır. Türk mutfak kültürünün en önemli unsurlarından biri de süt ve süt ürünleridir. Süt ürünleri Anadolu’da emeğin, bereketin, sevginin ve yayla yaşamının simgesidir. Özellikle Doğu Karadeniz mutfağında sürdürülen geleneksel peynir üretimi, doğayla uyumlu yaşamın ve üretim mirasının önemli bir parçasıdır.” dedi.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü olarak bakanlık tarafından tanımlanan çalışma alanları kapsamında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’ye ait geleneksel peynir çeşitlerini araştırdıklarını belirten Karabina, bu ürünleri aynı sofrada buluşturmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Karabina, “Bu etkinlik kapsamında sergilenen ürünler, bölgemizin yüksek yaylalarında kuşaktan kuşağa aktarılan üretim yöntemlerini ve gastronomi mirasını yansıtmaktadır. Değerli şeflerimiz, yöresel peynirlerimizi kullanarak hazırladıkları yeni reçeteler ve özgün yorumlarla geleneksel tatlarımızı misafirlerimize sunacak. Davetlilerimiz de bölgemize özgü peynir çeşitlerini ve bu ürünlerle hazırlanan lezzetleri tatma fırsatı bulacak.” ifadelerini kullandı.

Programda, yöresel peynirlerle hazırlanan lezzetler davetlilere ikram edilirken, etkinliğin sonunda katkı sunanlara plaket takdim edildi.