Trabzon

Karadeniz'de Trabzon için korkutucu tablo! Çevresel felaket...

Trabzon’da Kent İçi Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi panelinde acı gerçekler göz önüne serildi.

Trabzon’da jeoloji, Çevre ve İnşaat Mühendisleri Odalarının işbirliğinde düzenlenen panelde Karadeniz ve özelinde Trabzon’un konması için acil eylem çağrısı yapıldı. 

Trabzon’da ki panelde Karadeniz Kıyılarında kirliliğin boyutları ortaya koyuldu. Trabzon’un en kirli şehirler arasında yer aldığı bir kez daha gündeme getirildi.

Bu alarm verici tablo karşısında yetkililerin harekete geçmesi istendi. İleri arıtma sistemlerine geçilmezse Trabzon ve çevresinin geri dönüşü olmayan çervsel felaketlere sürünkleneceğinin altı çizildi ve acil eylem planı çağrısında bulunuldu. 

KARADENİZ’İN KENDİSİNİ YENİLEMESİNİ ZORLAŞTIRIYOR

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erüz, Karadeniz’in ekolojik yapısının bozulmaya başladığını ve kirlilik sorununun bölgeye olan etkilerini ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Hem bölge halkı, hem de yetkililere önemli uyarılar yapın Erüz, Karadeniz’in oksijensizlik tabakaya sahip kapalı bir su havzası olduğuna dikkat çekti. Erüz, “Bu durum Karadeniz’in kendini yenilemesini zorlaştırıyor” dedi.

Karadeniz’e yılda 100 bin ton plastik atık boşaltıldığını, Trabzon’un da bundan nasibini aldığını ifade eden Erüz, özellikle pet ve plastik poşetlerin ekosistemi çökerttiğini, tarımsal atık ve kanalizasyon deşarjlarının daha kirli hale geldiğini, başta Tuna ve diğer Avrupa nehirlerinden taşınan kirliliğin, Karadeniz’in tamamında ciddi tehdit oluşturduğunu kaydetti. 

TRABZON ÖZELİNDE ANLATTI

TüBİTak Marmara Araştırma Merkezi Uzmanı Dr Alper Evcen, Karadeniz’deki izleme çalışmalarının sonuçlarını Trabzon özelinde detaylandırdı, mikroplastik çölümlerinde Karadeniz’en en yüksek seviyesine sahip şehri olduğunu, ekolojik durumun giderek kötüleştiğini söyledi. Dr. Evcen, acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Artan nüfus ve yaz aylarında turist akınının bu sorunun etkisine de dikkat çeken Dr. Evcen, Trabzon’da ki mevcut atık su arıtma tesisleri yetersiz olduğunu, atıkların ileri arıtma yapılmadan doğrudan denize boşaltıldığını açıkladı.

Fiziksel arıtmanın ardından atıkların kaba bir işlemden geçirilip bırakıldığını ifade eden Evcen, “O kadar kurşun ve kimyasal atığın olduğu bir ortamda detaylı arıtma yapılmaması korkutucu bir tablo oluşturuyor” dedi. 

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }