Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçen 2 ay boyunca, depremlerin yol açtığı hasarın büyüklüğü her geçen gün artıyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremler sonucunda, 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Depremler sadece insanların hayatını değil, aynı zamanda birçok tarihi eseri de etkiledi.
Bu eserlerden biri de 400 yıllık Paşa Hamamı. Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan bu hamam, Osmanlı döneminden kalma önemli bir tarihi yapıt. Ancak, 2 büyük depremin ardından hamamda bazı hatlar toprakların içine çöktü ve 6 adet dairesel pencere gün yüzüne çıktı.
Hamamın ortasındaki dairesel alan daha önce yapılan çalışmalarla ortaya çıkartılmış olsa da, diğer pencere olarak kullanılan 6 dairesel pencerenin deprem sonrası ortaya çıktığı ifade ediliyor. Paşa Hamamı, zamanında Yahudiler tarafından da kullanılmış ve ana kubbesinin çökmesi sonucu 1952 yılında yıkıntı haline gelmiş.
Bugün ise, 1952'den beri atıl kalan hamamın harabe halde kalan kısmı, mahallenin ortasında duruyor. Ancak, hamamın 400 yıl öncesine dayanan tarihi, hem Kahramanmaraş hem de mahalle için önemli bir yere sahip.
Yaşar Ibrıkçı, hamamın eskiden dönemin kadınlarının yıkanmak için tercih ettiği bir yer olduğunu söylüyor. "Biz çocukken gelip burada yıkanırdık. Esas Paşa Hamamı burasıydı, bu mahallenin halkı bu hamama gelirdi. Eskiden o kadar hamam yoktu ve burası da olan hamamların arasında en iyisi olduğu için ondan dolayı adı Paşa Hamamı olmuş. Dönemin kadıları yıkanmak için hep buraya gelirmiş" ifadelerini kullandı.