Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğünü belirterek önemli uyarılarda bulundu. Bu çökme, deniz seviyesinin yükselmesiyle birleşerek Alsancak Kordon gibi sahil bölgelerinde büyük riskler oluşturuyor.

Çökme ve Deniz Seviyesi Yükselmesi

İzmir'in en büyük sorununun zemin çökmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Deniz seviyesi dünyada her yıl yaklaşık 2,5 ile 3 milimetre arasında yükselir. Ancak İzmir'de bu oran 1,5 santimetreyi buluyor çünkü İzmir çöküyor. Özellikle Basmane'den Alsancak'a kadar olan dolgu alanlarında binaların ağırlığı nedeniyle bu çökme hızlanıyor" dedi.

Önlemler Alınmalı

Prof. Dr. Yaşar, çökme sorununa dikkat çekerek, "Kasım 2023'te yaşanan yağışlar sırasında Alsancak'ta suyun 300-400 metre içeri girmesi bir uyarı niteliğinde. Gelecekte bu durum daha da kötüleşebilir. Binalar inşa edilirken kot yükseltilmeli" ifadelerini kullandı. Ayrıca, 1873'te yapılan kordon boyu inşaatında, gelgitlerin etkisine karşı belirli bir yükseklik standardı uygulanmıştı.

Uluslararası Örnekler ve Çözüm Önerileri

Cakarta ve Mexico City gibi şehirlerde de benzer çökme sorunlarının yaşandığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Bu şehirlerde çökme çok daha hızlı, yılda 10-15 santimetreyi buluyor. Bu sorunu çözmek için bazı bölgeler boşaltılıyor. İzmir'de de benzer çözümler düşünülebilir" dedi.

Kaynak: Haber 7