Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, trafik sigortası prim artışlarının maliyet endeksine göre belirlendiğini belirtti. Araç fiyatlarındaki ve parça maliyetlerindeki artışlar, onarım maliyetleri gibi faktörler dikkate alınarak TÜİK verileri baz alınıp fiyat artışları belirleniyor. Haziran ayında yüzde 3.5 oranında bir artış yapılmıştı ve Temmuz ayında da aynı oran devam ediyor. Ancak sigorta şirketleri bu artış oranının yetersiz olduğunu belirterek, enflasyonun yüzde 75 seviyesinde olduğunu ve yüzde 140 oranında zarar ettiklerini ifade ediyorlar.
Kötü sürücüleri sigorta yapmak istemeyen sigorta şirketleri, yılda 3’ten fazla kaza yapan sürücülerden kaçınıyor. Şu anda 22 milyon hiç kaza yapmayan sürücü varken, 1.2 milyon sürücü 1 veya daha fazla hasar yapıyor. İyi sürücüler, kötü sürücülerin primlerini ödediklerini belirterek, kendilerine daha fazla indirim yapılmasını talep ediyor. Sigorta şirketleri, serbest tarifeye geçilmesini ve kötü sürücülerden daha fazla prim alınmasını savunuyor.
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu olarak iyi sürücülere taban fiyat uygulanmasını, kötü sürücülerde ise tavan fiyatın artırılmasını öneriyoruz. Ülkemizdeki kaza oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Avrupa’da trafik kazası sayısı bizimle aynı olmasına rağmen, ölüm oranı 3 kat daha fazla. Kazayı önleyici tedbirlerin artırılması gerekiyor.
Ortalama bir hususi araç için 4’üncü kademeden sigorta yaptıracak kişi 9560 TL trafik sigortası bedeli ödüyor. Elektrikli araçlar için ise bu bedel 8604 TL civarında. Yılda 3’ten fazla kaza yapan sürücüler için kişiye özel fiyatlama yapılması ve rehabilitasyon uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.
Kasko fiyatlarında Haziran ayında indirim devam ediyor ve kasko yaptırmak için en uygun zaman olarak belirtiliyor. Araç maliyetlerindeki artışlar, Temmuz ayında kasko fiyatlarını artıracak. Bazı markalarda ciddi indirimler yapılırken, Haziran ayı kasko yaptırma için ideal bir zaman olarak öne çıkıyor.