Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İspanya'nın, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya katılacak ilk Avrupa ülkesi olacağını duyurdu. Bu dava, İsrail'in Gazze Şeridi'nde "soykırım" yaptığı iddialarını içeriyor.

DAVA NE ZAMAN BAŞLADI? Güney Afrika, 29 Aralık'ta UAD'ye başvurarak, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin "soykırım" niteliğinde olduğunu belirtti. Dava dilekçesinde, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri yok etmeye yönelik özel bir niyeti olduğu iddia edildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve Gazze'deki askeri operasyonların derhal durdurulması için ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını talep etti. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki politikalarını kendi ülkesindeki apartheid rejimi ile kıyasladı.

DAVAYI NEDEN GÜNEY AFRİKA AÇTI? Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, İsrail'in Gazze'deki uygulamalarını apartheid rejimiyle karşılaştırdıktan sonra Filistinlilere tam destek verdi ve diplomatik ilişkileri askıya aldı. Güney Afrika, Pretoria'daki İsrail Büyükelçiliği'ni kapattı.

Hem İsrail hem de Güney Afrika, BM Soykırım Sözleşmesi'ni imzalayan iki ülke olduğundan, Ramaphosa yönetimi, bu sözleşmenin getirdiği "soykırım suçunu önleme ve cezalandırma" yükümlülüğü doğrultusunda harekete geçti. Güney Afrika, bu yükümlülüğe dayanarak İsrail'i "soykırım" suçlamasıyla dava etti.