Bu noktada Asgari Ücret artışı için geri sayıma da geçildi. Peki bu noktada yapılacak görüşmelerde işverenlerin yapacağı teklif, sendikaların talepleri ne kadar olacak?
Asgari Ücret Tespit komisyonunun toplantısı için de hazırlıklar başladı.
Asgari Ücretin Artışı yaklaşırken, açıklamalarda peşi sıra gelmeye başladı. Asgari Ücret artışı ile ilgili ilk açıklama yapan isim ise TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat oldu.
Cumhuriyette yer alan habere göre
Fayat, asra ücrette brüt ücretten net ücrete aktarımın daha yüksük olacak bir formül olması gerektiğini söyledi. Fayat, aski bir durumda ise asgari ücrete yapılacak artışın yüzde 30’un üzerinde olmasının işletmeleri zorlayacağını da ifade etti.
Fayat, “Aksi takdirde asgari ücrette 25-26’nın üzerinde bir artış maalesef çok daha büyük bir istihdam çıkışına sebep olacak. Deutsche Bank’ın notunda yer alan asgari ücrette yüzde 30’un üzerindeki zammın işletmeleri zorlayacağı görüşüne katılıyorum” dedi.
YÜZDE 30’DAN FAZLA İSTEMİYORLAR
Peki Asgari Ücrette yüzde 30 artış yapılırsa ne olur?
Asgari Ücrete yüzde 30 civarında artış yapılırsa bu da 5 bin 100 liralık bir zamma işaret ediyor. Yani Asgari Ücret 17 bin TL’den 22 bin 100 TL seviyelerine gelecek.
Ancak iş dünyası bunun üzerinde yapılacak artışın, işten çıkarmaları tetikleyeceğini ifade ediyor.
Bu noktada enflasyon beklentisine bakıldığında asgari ücrete iş dünyasının istediği zam ise enflasyon beklentisinin altında kaldığı görülüyor.
OVP’DEN ENFLASYON YÜZDE 44 BEKLENTİSİ
Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda (OVP) bile bu yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 41.5. Yeni yılda vergi, ceza, harçlarda yapılacak artışta belirleyici olan yeniden değerleme oranının da (YDO) yüzde 44 civarında olması bekleniyor. Kesin oran ise kasım enflasyonu açıklandığı zaman belli olacak.