Açıklamada, Filipinler'e ait geminin uyarıları dikkate almadığı ifade edilirken, çarpışma sonucu her iki tarafta da herhangi bir hasar veya yaralanma olup olmadığına dair bilgi verilmedi.
Güney Çin Denizi'nde Spratly Adaları'nın bir parçası olan ve Filipinler'in kontrolünde bulunan İkinci Thomas Sığı, son dönemde Çin ve Filipinler gemilerinin karşı karşıya geldiği gerilimlerin merkezi haline gelmiş durumda. Pekin yönetimi, resifte karaya oturtulan Sierra Madre savaş gemisinin bölgede yasa dışı olarak bulunduğunu savunarak, geminin geri çekilmesini ve resifin orijinal haline getirilmesini talep ediyor.
Çin Sahil Güvenliği, resifteki gemide bulunan denizcilere ikmal yapılmasını engellemeye çalışarak ülkeler arasındaki gerilimi tırmandırıyor. Son gerginlikte Filipinler, Güney Çin Denizi'nde karaya oturmuş gemideki personeline yönelik 19 Mayıs'ta havadan yardım paketi atmış, ancak bu paketlerin bir kısmının Çin tarafından ele geçirildiğini iddia etmişti.
Çin ise bu ayın başında Filipinler'in resif çevresinde Çinli balıkçıların kurduğu ağları kestiğini ve kaldırdığını ileri sürdü.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında bulunuyor. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Yer altı kaynakları açısından zengin olan bu bölgede, Çin'in yanı sıra Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.
Çin'in bölgede ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi ve askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına karar vermişti.