Operasyonlar, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Göç İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürütüldü.
Operasyon Sonuçları
Operasyon kapsamında 48 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 904 düzensiz göçmen yakalandı.
Yakalanan düzensiz göçmenlerin arasında 15 yabancı uyruklu organizatör bulunduğu ifade edildi. Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemlerinin başlatıldığı belirtildi.
Mobil Göç Noktaları ile Hızlı ve Güvenli Kontroller
81 ilde aktif olarak hizmet veren 270 Mobil Göç Noktası Aracı, sahada önemli bir rol üstleniyor. Bu araçlarda bulunan GöçNET veri tabanına bağlı bilgisayarlar, parmak izi cihazları, göç uzmanları ve tercümanlar sayesinde, kimliksiz veya pasaportsuz yabancıların durumu hızlıca kontrol ediliyor.
Bakan Yerlikaya, bu uygulamanın düzensiz göçle mücadelede etkin bir çözüm sağlarken, yasal kalış hakkı olan yabancılar ve turistlerin rahatsız edilmemesini temin ettiğini vurguladı.
Denetimlerin Detayları
Operasyonlarda 28 bin 622 personel, 9 bin 36 ekip ve 5 bin 760 nokta görev aldı.
Kontroller sırasında; 383 bin 969 kişi kimlik sorgusundan geçirildi. 4 bin 528 metruk bina, 8 bin 72 umuma açık yer, 439 terminal ve 5 bin 906 diğer alan olmak üzere toplam 18 bin 945 yer denetlendi.
Bakan Yerlikaya’dan Kahramanlara Tebrik
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu operasyonlarda görev alan tüm birimlere teşekkür ederek şunları söyledi:
“Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman polislerimizi, jandarmamızı, Sahil Güvenlik personelimizi ve Göç İdaresi Başkanlığı çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Göçmen kaçakçılığıyla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek.”
KALKAN-34 operasyonu, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadelede Türkiye’nin etkin ve güçlü iradesini bir kez daha ortaya koydu.