İç Sesin Gücü: Çocukluk Deneyimleri ve Yetişkin Davranışları Üzerine

Sezgi bir insanın hazinesidir.

Onu besleyen iç sesin varlığıdır.

Öz doğanın kendisi olan yaratımdan gelen yetenekler mizaç ve karakterle beslenmesi çeşitliliğin bir parçasıdır.

Hayatın içerisinde kişiyi etkileyen olaylar ve bunların yaratmış olduğu kişilikler iç sesi etkilemekte baş rol oynar.  Aile bireylerinin olaylara vermiş olduğu tepkiler ve bakış açıları ile beslenir zihin.

Kendini ifade edebilmesi hatta kendince çözümler üretebilmesinin önündeki en büyük handikap gözlem yaptığı kişilerin seçimlerinden başka seçimlerinde varlığının ihtimalini atlamasıdır.

Basitçe düşünecek olursak hoşgörü ile büyüyüp beslenmiş bir çocuk ile hiddetle büyümüş bir çocuğun yetişkinlik dönemlerindeki tavır ve davranışları apayrı olmakla birlikte iç ses kavramları da değişiktir. 

Hoşgörü ile büyüyen karşısındaki kişinin bir dünyası olduğunu bilip her hareket ve sözünün kendisi ile alakalı olmadığını algıladığı için öfkelenmez.

En çok da tamam senin fikrin böyle ben böyle düşünmüyorum deyip geçer.

Anında öfkelenip bağırıp kavga çıkaran kişilik ise çocukluk çağlarında dinlenilmemiş, hatalarına karşı ciddi eleştirilip sözlü ve fiziksel hırpalanmıştır.

Bir grup ise aniden vermiş olduğu tepkiden suçluluk sonrasında iç sesi ile harekete geçip ya da geçmeyip o duygunun esiri olanlardır.

Geçenler ise yanlış olduğunu fark ettikleri davranışlarına otokontrol geliştiremedikleri için bir anlık öfkeme yenildim deyip kusurlarını telafi etmeye çabalarlar.

Otokontrolü bozan şey çocukluk dönemindeki deneyimlere verilen ‘yanlışsın, hatalısın, başarısızsın, yetersizsin ‘tepkilerini içeren yetişkin davranış ve sözlerini çocuğun kabul etmesidir.

En kötüsü de içsel çocuğun yetişkinlerin davranış bozukluklarından ötürü kendi iç sesine küsmesi ve kendini sevmekten vazgeçmesidir.

Çocuklara davranış şeklimiz bir ömür etkili olacağından otokontrolü yüksek yetişkinler olmak zorundayız.

Sevgilerle.

Soru, öneri ve şikayetlerinizi aşağıdaki iletişim kanallarından bana ulaştırabilirsiniz:

betulsozenakademi.gmail.com

betulsozenakademi (Instagram)

WhatsApp'tan 0533 512 68 89 numaralı soru hattından da bana ulaşabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }