Ekonomi

IBAN'lara transferde %10 ceza uygulanacak! Vergide yeni dönem resmen başladı

Türkiye'de kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında hazırlanan yeni vergi paketi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

Bu düzenleme, on temel kalemde değişiklikler ve ceza miktarlarının artırılmasıyla bütçeye 155 milyar TL’ye yakın ek gelir sağlanmasını hedefliyor. En düşük emekli aylığı da 12 bin 500 TL’ye yükseltildi.

33 milyar 200 milyon TL ek maliyet oluşturacak

En yüksek ek gelir, 110 milyar TL ile asgari kurumlar vergisi şartından bekleniyor. Ayrıca, düşük emekli aylıklarına yapılan artışın bu yılın bütçesinde 33 milyar 200 milyon TL ek maliyet oluşturacağı öngörülüyor.

Devreden KDV'nin iadesi sisteme dahil edildi

Yeni yasayla, vergi usul yasasındaki bazı hükümler yürürlükten kaldırıldı ve devreden KDV'nin iadesi sisteme dahil edildi. Yurt dışına çıkış harcı ise 150 TL’den 500 TL’ye çıkarıldı. Bu değişiklikle, yıllık gelir etkisinin 4.3 milyar TL olması bekleniyor.

KDV istisnası kaldırıldı

Vergi Usul Yasası’ndaki cezalarda temel tutarlar artırıldı. Yeni tutarlar 5 bin, 10 bin, 20 bin TL gibi güncel değerlere çekildi. Ayrıca, ticari olmayan gezi ve eğlence faaliyetlerinde kullanılan deniz taşıma araçlarına verilen hizmetlerde KDV istisnası kaldırıldı, bu kalemden de yıllık 5 milyar 400 milyon TL gelir bekleniyor.

IBAN'lara transferde %10 ceza uygulanacak

Kanun dışında belge düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca, mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların farklı İBAN’lara yapılması durumunda, her işlem için miktarın yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak. Kredi kartı ve benzeri ödeme araçlarıyla tahsilatlarda, kendi adına kayıtlı olmayan cihazların kullanılması durumunda, özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

GİB Personeline Fazla Mesai Ücreti ve Yap-İşlet-Devret Gelirleri

Gelir İdaresi Başkanlığı’nda fazla mesai yapan personele ek ödeme yapılacak. Bu ödemenin yıllık bütçeye etkisinin 348 milyon TL olacağı hesaplanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisi yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı ve 557 milyon TL ek vergi bekleniyor.

Prim Oranları ve Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25 olarak değiştirildi ve bu değişikliğin SGK’nin gelirinde yüzde 12.5 artış sağlayacağı öngörülüyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanların, aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde uygulanan sosyal güvenlik destek priminin Hazine’den ödenmesi uygulaması sonlandırıldı.

Bu yeni düzenlemelerle, Türkiye ekonomisinde vergi gelirlerinin artırılması ve kayıtdışı ekonomiyle mücadele hedefleniyor.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }