Açıklanan verilere göre, Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olarak gerçekleşirken, yıllık genel enflasyon oranı yüzde 71,60 oldu.

Mayıs ayında ise yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak açıklanmıştı.

ÜFE DE DÜŞÜŞTE

TÜİK verilerine göre üretici enflasyonu tarafında da yavaşlama gerçekleşti. Haziran ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,38 oldu. Mayıs ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,96 olarak kaydedilmişti. Yıllık üretici enflasyonu Haziran ayında yüzde 50,09 oldu. Bir önceki ay yıllık üretici enflasyonu yüzde 57,68 olarak gerçekleşmişti.

EN YÜKSEK ARTIŞ KONUT GRUBUNDA

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında aylık en yüksek artış yüzde 3,79 ile konut grubunda gerçekleşti. Konut grubunu yüzde 3,47 ile eğitim; yüzde 3,09 ile lokanta ve oteller izledi.

Yıllık olarak en yüksek artış da yüzde 107,11 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Yıllık enflasyonda eğitimi yüzde 94,72 ile konut; yüzde 90,67 ile lokanta ve oteller izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 103 temel başlığın endeksinde ise artış kaydedildi.

Dezenflasyon süreci başladı

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Dezenflasyon süreci başladı diyerek, ''Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük Haziran ayı enflasyonu, yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız." dedi.

Kaynak: HABER7