Nükleer Anlaşmaya Karşı Çıkanlar
Ruhani, toplantıda, Kasım 2020'de İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade'ye düzenlenen suikastın hemen ardından Meclis'te onaylanan yasanın eleştirisini yaptı. Bu yasa, nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını zorunlu kılıyordu. Ruhani, bu yasaya karşı çıkanlardan birinin şu anda cumhurbaşkanı adayı olduğunu belirtti.
300 Milyar Dolarlık Zarar
Eski Cumhurbaşkanı Ruhani, İran ile ABD arasında Avrupa Birliği aracılığıyla yapılan nükleer görüşmelerin Nisan 2021'de sonuçlandığını ancak Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nde sadece bir kişinin buna karşı çıktığını söyledi. Bu kişinin şu an cumhurbaşkanı adayı olduğunu vurguladı. Anlaşmanın yeniden uygulanması yönünde karar alınmasına rağmen, Meclis'in onayladığı yasa nedeniyle anlaşmanın uygulanamadığını belirtti. Ruhani, bu durumun İran'a 300 milyar dolar kaybettirdiğini ifade ederek, "Meclisin stratejik yasası, İran tarihindeki en kötü yasadır. Bu yasa, 12. Hükümeti başarısızlığa uğratmak için hazırlanmış bir komplodan başka bir şey değildir." dedi.
Neler Yaşanmıştı?
Nisan 2021'de başlayan nükleer müzakereler, ABD ve İran arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Eylül 2022'de askıya alınmıştı. Ruhani'nin bu itirafları, İran'daki siyasi atmosferi yeniden hareketlendirecek gibi görünüyor.
Kaynak: Haber7