Trabzon'da Ekim 2024'te gerçekleşecek olan Trabzon Barosu Başkanlık seçimine, Avukat Hakan Orhan da aday olduğu açıklandı.
Hakan Orhan, avukatlar ve avukatlık mesleğinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunlar ile mücadele edilmesi gerektiğini açıkladı.
Hakan Orhan, adaylığını şu ifadelerle duyurdu; Kıymetli Meslektaşlarım,Ekim 2024’te gerçekleştirilecek Trabzon Barosu Genel Kurulu’nda, mesleğimizin onurunu, bağımsızlığını ve saygınlığını koruma ve yükseltme, hep birlikte daha güçlü, daha etkili ve daha başarılı bir Trabzon Barosu oluşturma amacıyla Trabzon Barosu Başkanlığına adaylığımı açıklamaktan onur duyuyorum.
Kıymetli Meslektaşlarım,Hukukun üstünlüğü ve adaletin tesisi için çok önemli bir role sahip olan avukatlar ve avukatlık mesleği birçok sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunlar, meslektaşlarımızın yaşamlarını ve mesleklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle genç avukatlar, büro açmak, yaşamlarını sürdürmek ve onurlu bir şekilde mesleklerini icra etmek için çığ gibi büyüyen sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmaktadır.
Avukatlık mesleği hem kamu hizmeti hem de serbest bir meslektir. Mesleğin kamu hizmeti niteliğini ön planda tutabilmek için ekonomik olarak güçlü olmak gerekmektedir. Avukatları ekonomik anlamda ne kadar zayıflatırsanız avukatlık mesleğini de o kadar zayıflatmış olursunuz. Bugün gelinen noktada, Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliği ciddi şekilde zarar görmüştür. Son açıklanan CMK ücret tarifesi de bu durumun en belirgin göstergesi olmuştur.
Bunlara ek olarak, mesleğin itibarı da zedelenmiştir. Avukatların moral ve motivasyonlarını olumsuz etkileyen bu durum mesleğin saygınlığını da azaltmıştır.
Temel hak ve özgürlüklerin korunması için hayati öneme sahip yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konularında da ciddi tehditlerle karşı karşıyayız. Bu tehditler, avukatların mesleki pratiklerini doğrudan etkileyerek adalete olan güveni azaltmaktadır.
Ülkemizde bugün yaşanan ekonomik sorunların bir nedeni de hukuki güvenliğin azalmış olmasıdır. Avukatlar ve baroların hukuki güvenliğin sağlanması noktasında önemli bir baskı gücü olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
Devletlerin otoritesi cezalandırma kudretine dayanmaktadır. Bu kudretin karşısındaki tek unsur da Savunma kurumudur. Savunmanın gücü ve etkisi baroların güçlü olmasına bağlıdır. Bugün, Savunma, maalesef savunmasız kalmıştır.
Avukatların, sorunların çözümüne yönelik umutları azalmıştır. Bu umudu yeniden yeşertmek en büyük hedefimizdir.
Mesleğimizin genel sorunlarının yanı sıra, baromuza özgü sorunlarımız da mevcuttur.
Son zamanlarda, üyelerimizin baromuz ile olan aidiyet bağları zayıflamış olup meslektaşlarımızın aidiyet bağlarını güçlendirmek, baromuza ve mesleğe olan inancını pekiştirmek amacındayız.
Baromuzu hak ettiği konuma yeniden kavuşturmak, meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken yaşadığı sorunlarını yerinde çözmek, çalışma koşullarını iyileştirmek ve Trabzon’umuzun en güçlü meslek örgütü olarak yeniden aktif ve dinamik bir yapıya kavuşturmak için 2024 yılı Ekim ayında gerçekleşecek olan Seçimli Olağan Genel Kurulumuzda Baro Başkanlığına adaylığımızı açıklıyor ve bugünden itibaren bu ulvi amaç için çalışmalarımıza başlıyoruz.
1.000’i aşkın üyesi olan bir baronun yönetimine talip olmanın çok ciddi bir iş olduğunu ve bu göreve layığı ile hazırlanmak için çalışmaya erken başlamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bugünden itibaren baromuza üye tüm meslektaşlarımıza ulaşarak hedef ve projelerimizi anlatmaya başlıyoruz.
Farklı bir BARO YÖNETİMİ mümkün diyerek;- Avukatların hak ve menfaatlerini koruyan, bağımsızlığını savunan, mesleği geliştiren, itibarını artıran, avukatların karşılaştığı her türlü zorlukta avukatın arkasında duran,
- Tüm üyelerine eşit davranan, mesleki dayanışmayı geliştiren, mesleki motivasyonu artıran,
- Avukata saygı göstermeyen, dosya inceletmeyen, mesleki hakların kullanılmasına engel olan yargı mensuplarına müdahale eden,
- Hukuka aykırılıkları, insan haklarına yapılan müdahaleleri izleyen, araştıran, raporlayan, toplum yararına davalar açan, takip eden,
- İlimizdeki kurumlar, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve hukuk fakültesi ile diyalog kuran, etkin iş birliği yapan,
- Hukuk Politikaları oluşturan, hukukun evrensel ilkelerini ve değerlerini savunan, hukuk bilincini geliştiren, toplumsal farkındalık oluşturan,
- Barolara örnek olan, görüş bildiren, baskı oluşturan, öncü olan, kamuoyunda ses getiren,
- Dijital dönüşümü hızlandıran, UYAP’ın en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan,
- Güncel mevzuat ve içtihat değişikliklerini üyelerine duyuran, elektronik baro bülteni yayınlayan,
- Türkiye Barolar Birliği ile etkin iş birliği yapan,
- Baronun tamamını ilgilendiren konularda Baro Danışma Meclisinin görüşlerini dikkate alan,
- Genç Avukatları önceleyen, Genç Avukatlar Merkezi oluşturan,
- İş alanlarımıza yapılan müdahaleler ile mücadele eden, bu konuda yerel medya aracılığı ile kamuoyunu bilgilendiren, bilinçlendiren,
- Sınavla personel, açık teklif ile malzeme alımı yapan,
- Baro Başkanını değil, Baronun Kurumsal yapısını öne çıkaran,
- Harcamaları en aza indiren, şeffaf, katılımcı ve hesap verebilen,
- Sorunların görünen kısmına değil kaynağına inen, özgür ve özgün fikirler üreten,
- Yargının bağımsız bir unsuru olan Savunma Kurumunu ve Avukatlık Felsefesini esas alan bir TRABZON BAROSU vaat ediyoruz.
Değerli meslektaşlarım, 30 yıllık meslek hayatım boyunca, mesleğimize ve baromuza yapmaya çalıştığım katkılara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.