Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, ‘Muhtarlarımızla yeni yüzyıla adım adım’ programlarının beşincisini gerçekleştirdi.
Malatya’da yapılan programa muhtarlar yoğun ilgi gösterdi. ‘Sadece birlikte var olabiliriz’ diyen Aktürk, “Türk milleti asırlardır birlik, beraberlik içinde hareket etmiş; savaşta-barışta, düğünde cenazede, felakette-şölende ortak bir tavır sergilemiş; beraber ağlamış, beraber gülmüştür. Bu yüzden milletimizin kökü çok derinlerdedir” dedi.
"DEĞERLERİMİZ DEĞİŞTİ"
Genel Başkan Bekir Aktürk, muhtarların önemli rolünü vurgulayarak, “Muhtarlarımız, devlet ve millet arasında köprü görevi görerek, en temel demokrasi birimleridir. Onların bilgi ve birikimlerini artırarak, toplumsal sorunlara daha etkin çözümler üretebileceklerini düşünüyoruz” dedi. Başkan Aktürk yaptığı konuşmada özellikle yerel yöneticiler ile Muhtarlar arasındaki iş birliğinin öneminden bahsederek konuşmasını söyle sürdürdü: “Dünya her geçen gün daha iyiye gitmiyor. Ekolojik denge bozuldu, tarım değişti, iklimler değişti, felaketler arttı. Buzullar eriyor, kuraklık artıyor, ekonomik şartlar değişiyor. Hepsinden önemlisi, insanlık değişti. Değerlerimiz değişti, inançlarımız, maneviyatlarımız değişti. İşte tam da bu sebeplerden dolayı, her mahallede varlığımızın daha etkin olması, devletle millet arasında daha sağlam köprüler kurmamız gerekiyor. Son dört yıldır, canla başla, işimizden, ailemizden vakit ayırarak bu projelerin peşinde sizlerle buluşuyoruz. Dünya çok hızlı değişiyor, bu hıza yetişemezsek veya değişip dönüşemezsek, bu farkındalıkları sağlayıp önden koşacağız, bizi takip etmelerini sağlayacağız. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak son dört yıldır iki büyük projenin ev sahipliğini yapıyoruz. İlk projemiz olan Türkiye Muhtarları El Ele projesini hayata geçirirken hedeflerimiz içerisinde doğunun batıyla, batının doğuyla buluşacağı bir çalışma gerçekleştirmek, milli birlik ve beraberliğin bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktı. 12 ilde 10 binden fazla muhtarımızla bir araya geldik ve Türkiye’nin muhtarları el ele sloganımızla aynı bayrak altında bir bütün olduğumuzun mesajlarıyla güçlendik. Sosyo-kültürel kaynaşmayla tarihimizin geleneklerimizin maneviyatlarımızın kıymetinin önemini hep birlikte yaşadık, daha da içselleştirdik.”
"MUHTAR MAHALLESİNİ BİLİR"
Aktürk, şöyle devam etti: “Türk milleti asırlardır birlik, beraberlik içinde hareket etmiş; savaşta, barışta, düğünde, cenazede, felakette, şölende ortak bir tavır sergilemiş; beraber ağlamış, beraber gülmüştür. Bu birlik ve beraberliğin gücünü biz muhtarların, mahallerindeki liderlik, sorun çözme, hızlı iletişim, milletle devlet arasındaki oynadığı rolünü pandemide, depremde, yangında, sellerde, mültecilerde, asayişte hep birlikte gördük, yaşadık. Bugün bu müessesenin kapatılmasını konuşanlar, bu topluluğun nasıl bir birliktelik gücü devletin eli kolu olduğunu iyice görmelerini diliyorum. Muhtarları sadece evrak işinden ibaret görenler, bilişim bu işi yapıyor diyenler, pandemide hasta altı alıp, çay demleyip götürüp, ekmek dağıtan, depremde ailesini çadıra koymadan mahallesine çırpınan muhtarlarımızdan anlıyorum ki, bu insanlar bu görevin ne demek olduğunu bilmiyorlar. Muhtar, mahallenin ekonomik haritasını, kayda geçmemiş suç haritasını, yeri geldiğinde devletten daha önce bilir. Çünkü içindedir, çünkü mahalleden biridir. Muhtarın bildiklerini bir müdürlük bağlı olduğu bir kurumun bilmesi, yapabilmesi mümkün değildir. Bu olaylar bize gösterdi ki, biz kendimizi anlatamıyoruz.”