En önemli ihraç ürünümüz olan fındıkta büyük zararlara yol açabilen kahverengi kokarca zararlısı ile ilaçlı mücadele için üreticilerle toplantılara başlandı.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında İMECE-2024 adı altında başlatılan toplantıların ilki Trabzon’un Akçaabat İlçesine bağlı Fındıklı Mahallesi’nde yapıldı.
Akçaabat Ziraat Odası ile işbirliği yapılarak, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin de maddi desteği ile başlatılan ve haftanın Salı ve Cuma günleri fındığın yoğun olarak üretildiği ilçelerde yapılacak toplantıların açılışına TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüboğlu, konunun uzmanlarından Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Kibar Ak ile üreticiler katıldılar.
Toplantının açılışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, ülkemizde 740 bin hektarlık bir alanda fındık üretilerek bundan yılda 2 milyar doları aşkın net döviz kazanıldığını hatırlatarak; “ Ancak ürettiğimiz miktar ve kazandığımız döviz azdır. Bunun için borsa olarak 20 yıl önce Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırmak için projeli çalışmalar başlattık. Yaşlanan bahçeleri yeni dikim sistemleri ile yenileyerek halen dönümde ortalama 100 kilo civarında olan üretimimizi 200-300 kilolara çıkarmayı hedefledik. Döviz kazancımızı da yıllık 4-5 milyar dolar olması gerektiğini ortaya koyduk” dedi.
TTB başkanı Ergan, bunun için de fındıktaki hastalık ve zararlılarla mücadeleyi de ön plana aldıklarına dikkat çekip, zararlıya karşı 5 yıl önce başlattıkları mücadeleyi sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.
Doç. Dr. Kibar Ak’ın zararlı ve bununla yapılacak biyolojik ve zirai mücadele hakkında bilgiler verdiği toplantıda söz alan konuşmacılar, kahverengi kokarcanın fındık bahçelerine yaptığı saldırı ve yarattığı zararın terör derecesinde olduğunu vurgulayarak, topyekün mücadele için birlikte hareket etmek gerektiğini söylediler.
Toplantıda TTB tarafından sektörle ilgili kuruluşlardan sağlanan maddi destekle temin edilen zirai ilaçlar üreticilere, ilaçlamada kullanılacak makine de Akçaabat Ziraat Odası’na ücretsiz olarak verildi.