D. Karadeniz Bölgesi bu yıl fındıktan zarar edecek gibi duruyor. 1500 TL işçi yevmiyesi, 3 bin TL saatlik patos ücreti derken fındığın kilogram fiyatı serbest piyasada tam bir hayal kırıklığı yaşatıyor. 

Fındıkta rekoltenin yüksek olduğu söylenmesine rağmen Kahverengi Kokarca Böceğinin verdiği hasar dikkate alınmayınca ortaya da böyle bir tablo çıktı. 

Fındığa TMO’nun verdiği 130 ve 132 TL’lik fiyatlara rağmen bugün Trabzon ve bölge illerde serbest piyasada fındık 110 TL’den 120 TL’ye kadar alıcı buluyor. Ancak bu fiyatlar 50 randıman fındık için geçerli… 

Kahverengi Kokarca Böceğinin verdiği hasar nedeniyle bu yıl bahçelerdeki fındık randımanında büyük miktarda düşüşler yaşanırken, çok sayıda çürük fındık olduğu rekoltenin de bahsedildiği gibi yüksek olmadığı kaydediliyor. 

TMO’nun D. Karadeniz Bölgesindeki bazı illerde fındık alımına başladığı kaydedilirken, alımlar esnasında yetkililerin ince eleyip sık dokuduğu kaydedildi. 

Yine bölgeden gelen haberlerde bazı vatandaların fındığını satarken içerisinde çürük fark edildiğinde geri çevrildiği de belirtiliyor. 

Fındık fiyatına verilen düşük fiyat nedeniyle bazı üreticilerin sattığı fındığın masraflarını karşılamadığı da ifade ediliyor. 

Ordu’da fındık üreticisi Yılmaz Telci, gazetecilere yaptığı açıklamada kokarca böceğinin oluşturduğu hasara dikkat çekti. Telci,  bölgede 2023 Eylül ayından itibaren Kokarca Böceği istilasının başladığına dikkat çekerek, “O zamandan bu yana yapabildiğimiz kadar ilaçlama yaptık ama etkili olmadı. Sonuç olarak fındıkta randıman ve rekolte düştü.Buna rağmen fındık alım fiyatları düştü. Şu anda büyük bir sıkıntı.

İşçiliğin de yüksek olması bizleri etkiledi, bu sene fındık tamamıyla zarar.Benim fındığım 45 randıman geldi ancak 30 randıman gelen dahi var. Piyasa manavlarda 115 lira ile başladı, sonrasında 110 liraya geriledi. Ben 99 liraya verdim ancak 60 liraya satan komşularımız oldu” dedi. 

Kaynak: 61SAAT HABER SERVİSİ