2024 yılı ilk yedi aylık dönemde; ülkemizden yapılan fındık ihracatı 170 bin 325 Tona ulaşarak, karşılığında 1 Milyar 385 Milyon 231 bin dolar döviz girdisi sağlandı ve 7 aylık ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 11 değerde ise yüzde 44 oranında artış yaşandı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; 7 aylık dönemde ülkemizden 120 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin geleneksel ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu, 5 inci sırada yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ihracatımızda ise yüksek oranlı artış yaşandığını ifade etti.
Dönemsel bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren Cirav; 2023/2024 sezonunun 11 aylık döneminde yapılan fındık ihracatının 285 bin 82 Ton olduğunu ve karşılığında da 2 Milyar 191 Milyon 578 Bin ABD doları tutarında döviz girdisi sağlandığını ihracatın, miktar olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında arttığını, değer olarak ise yüzde 29 oranında artış sağlandığını belirtti.
Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatı konusunda da bilgi veren CİRAV; 2024 yılı ilk 7 aylık döneminde Trabzon ilinden 51 bin 582 Ton fındık ihracatı karşılığında 442 milyon 777 bin dolarlık döviz girdisi sağlandığını, ihraç sezonu bazında ise Eylül 2023 - Temmuz 2024 dönemini kapsayan 11 aylık süreçte 75 bin 564 Ton karşılığı 608 milyon 653 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade ederek, 2024 yılında ülkemizden gerçekleştirilen toplam fındık ihracatının yüzde 32’lik kısmının Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini belirtti.
Cirav yeni sezon için TMO’nun fiyatları hasat öncesi açıklamasının çok faydalı olduğunu belirtti. Hasat öncesi yapılan açıklamanın çeşitli kesimler tarafından yersiz ve mesnetsiz olarak yapılan fiyat spekülasyonlarını önleyeceğini ifade eden fındık sektör komitesi Başkanı Cirav istikrarlı fiyat oluşumu için üreticinin ürünü hemen satışa sunmaması, piyasa ve fiyat hareketlerine dikkat etmesi önerilerinde bulundu.
Cirav; fındık toplama ve kurutma işlemlerinde üreticinin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini hatırlatarak fındığın daldan düşer olgunluğa ulaşması akabinde toplama işleminin yapılması, kurutma işleminin nemli ortamda yapılmaması ve fındığın yağmur altında bekletilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bu şartlara uyulmadığında üreticinin fındığının tam randımana ulaşmadığını ve bu durumun da fiyat oluşumunda belirleyici olduğunu belirten Cirav yeni sezonun başta üretici olmak üzere tüm paydaşlar için verimli bir sezon olması dileklerinde bulundu.