Türkiye'de ekonomik düzenlemeleri ve şirket işleyişini güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı. 7511 sayılı yasa ile Türk Ticaret Kanunu ve ilgili diğer kanunlarda önemli değişiklikler yapıldı. Yasanın odak noktası, fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadele, şirket sermayelerinin güçlendirilmesi ve ürün ihtisas borsalarıyla ilgili düzenlemeler olarak belirlendi.
Yapılan değişikliklerle birlikte, mal veya hizmet satışlarında üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından gerçekleştirilen fahiş fiyat artışlarına yönelik cezalar artırıldı. Bu tür aykırılıklar için uygulanacak idari para cezaları 100 bin TL'den başlayarak 1 milyon TL'ye kadar çıkabilecek. Ayrıca, piyasa dengesini bozan, serbest rekabeti engelleyen ve tüketicinin mallara erişimini kısıtlayan faaliyetler için de 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar idari para cezası öngörüldü. Üstelik, bir takvim yılı içinde üç defadan fazla bu tür faaliyetlerde bulunan işletmeler, Ticaret Bakanlığı tarafından altı güne kadar iş yerlerinin kapatılması cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.
Yasa ayrıca şirket sermayeleri ile ilgili düzenlemeleri de içeriyor. Anonim ve limited şirketlerin, sermaye yeterliliği minimum sermaye miktarının altında kalanlar, 31 Aralık 2026 tarihine kadar uyum sağlamaları gerekiyor. Bu süreyi sağlayamayan şirketler için infisah işlemi başlatılacak ve ticaret sicilinden silinmeleri gerçekleşecek. Ticaret Bakanlığı, bu süreyi gerekli gördüğünde en fazla iki kez birer yıl uzatma hakkına sahip.