Erzincan'ın Tercan ilçesinde, Tuzla Çayı'nda faaliyet gösteren alabalık üretim tesisleri, bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Tercan Su Ürünleri Tesisinde, alabalık üretimi yıl boyunca kesintisiz sürdürülüyor. Bu tesislerde yetiştirilen alabalıklar, belirli bir kilograma ulaştıktan sonra somon balığına dönüştürülmek üzere Trabzon ve Elâzığ'a sevk ediliyor.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, devlet destekleriyle alabalık üretiminin önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini belirtti. Kütük, "Erzincan gibi denizi olmayan bir bölgede ürettiğimiz balıkları Karadeniz'e göndererek burada Karadeniz somonu olarak yeniden işliyoruz ve ihraç ediyoruz. Bu süreç büyük bir gelir ve istihdam yaratıyor. 2023 yılında da desteklemelerimiz devam ediyor ve yeni tebliğle birlikte bu destekleri artırarak ülkemize büyük kazançlar sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Tercan İlçe Tarım Müdürü Emre Özelgül, Tercan Barajı'nın elektrik üretimi ve balık yetiştiriciliği açısından önemli bir rol oynadığını vurguladı. Özelgül, "Tercan Barajı'nda 2014 yılında 149 tonluk balık üretimi ile başlamıştık. 2023 yılı itibarıyla bu rakamı 650 tona çıkardık. Ürettiğimiz balıkları Elâzığ ve Trabzon'a gönderiyoruz. Erzincan gibi denizsiz bir bölgede bile kaliteli balık üretimi yapılabiliyor. Baraj gölümüzde avlanma yasaklarının olmadığı günlerde doğaseverleri de ağırlamaktan mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı.
Tercan Su Ürünleri işletme sahibi Şükrü Adam, balık üretim sürecini detaylandırdı. Adam, "Her sabah saat altıda balıklara yem veriyoruz. Günün geri kalanında ise ağlarımızı temizliyoruz. Tercan Barajı'nda su sıcaklığı 23-24 derece civarında. Yıllık 50 tonluk balık üretim kapasitemiz var. 220 bin alabalık alıp, bunları 250-300 gram ağırlığına ulaştırdıktan sonra Trabzon ve Elâzığ'a sevk ediyoruz. Erzincan'da deniz olmamasına rağmen kaliteli balık üretiyoruz" dedi.