Konuyu mahkemeye taşıyan çevrecilerin avukatı Nedim Şenol Çelik, idarenin sondaj izni verdiğini belirterek, bu sondajın durdurulması amacıyla yürütmeyi durdurma kararı için dava açtıklarını söyledi. Çelik, firma sondajlar sonucunda siyanürle altın aramak için maden ocağı işletmesi açma kararı alırsa Çevre Bakanlığı'ndan ÇED raporu alması gerektiğini, bu durumda ikinci bir dava açma haklarının bulunduğunu ifade etti.

Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Trabzon İdare Mahkemesi'ne sondajın durdurulması için yürütmeyi durdurma başvurusu yaptık; sonucunu bekliyoruz. Öte yandan sondaj devam ediyor, merayı mahvediyorlar. Burada Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden ÇED incelemesi olmaksızın aldıkları bir izin var. Üretim aşaması olmadığı için sadece sondaj söz konusu. Ancak ileride yapılan sondaj sonucunda altın ekonomik olarak çıkarılabilir hale gelirse maden ocağı işletmesi açılmak istenirse çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekecek. Çevre Bakanlığı ya olumlu rapor verecek ya da ÇED incelemesine gerek yoktur diyecek. Bakanlığın vereceği karara göre de ikinci bir dava açmamız gündeme gelebilir."

Sondaj da Yapılmasın İstiyoruz!

Kendilerinin şu anda sondaj da yapılmamasını istediklerini belirten Çelik, "Bu yüzden yürütmeyi durdurma kararı için konuyu mahkemeye taşıdık. Daha önce MTA'nın yaptığı sondajda merayı mahvettiler; hayvanların otlayacağı alan bırakmadılar. Yine aynısı olacak. Normalde sondaj işleminden sonra alanın eski haline getirilmesi gerekiyor, ancak yapan yola koyulup gidiyor. Bir teminat veriyorlar, ama o teminatla da bölgenin eski haline getirilmesi mümkün değil. İdare teminatı alıyor, ancak parayı başka yerlerde harcıyor; bölge eski haline getirilmiyor," dedi.

Bu tür acil durumlarda mahkemenin ivedilikle karar vermesi gerektiğini dile getiren Avukat Nedim Şenol Çelik, "Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceği kesin değil. 'Bu sadece sondajdır' diyerek devamında sakınca görmeyebilir. Ancak sondaj sürecinde çevresel etkilerin gözetilmesi gerektiğine dair örnek mahkeme kararları var. İdarenin 'Kaç delik açacaksın, bunun raporunu getir' demesi gerekiyor. Alanın tamamının delik deşik edilme ihtimali olabilir. İdarenin, sayı belirleyerek sondaj iznini takip etmesi ve eski haline getirilerek kendisine teslimini sağlaması lazım. Teminatı da yüksek tutmak gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ