Dağdaki buzullar son 35 yılda yüzde 40'tan fazla küçüldü. 1987 yılında 8,42 kilometrekare olan buzullar, 2022 yılında 4,96 kilometrekareye düştü. Artan sıcaklıklar ve yağışların kar yerine yağmur olarak düşmesi, kar örtüsü ve buzulların erimesine ve nehirlerdeki su akışının azalmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklıklar ayrıca ekstrem hava olaylarının sayısında ve şiddetinde de artışa yol açıyor. Son bilimsel çalışmalar, Akdeniz Havzası’nın 1,5 dereceden fazla ısındığını ve yaz aylarında bu ısınmanın 2 dereceye ulaştığını ortaya koydu.

İklim Değişikliği ile Mücadele Stratejileri

İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Türkiye’nin uzun dönemli iklim stratejisi, iklim finansmanı stratejisi ve ulusal yeşil taksonomi mevzuat hazırlıklarına hız verdiklerini belirtti. İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın yayınlanarak uygulamaya geçtiğini ifade eden Hasar, düşük emisyonlu üretimin teşvik edileceği Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’nin (UETS) hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi. Türkiye’deki karbon kaçağı riskinin değerlendirilmesi gibi pek çok başlıkta çalışmaların tamamlandığını kaydeden Hasar, 2025 yılı emisyonları ile birlikte pilot dönemi başlatmayı planladıklarını ekledi.

Yeni İklim Kanunu Geliyor

İklim Kanunu’nun bu yıl içinde yürürlüğe girmesinin beklendiğini vurgulayan Hasar, bu kanunun iklim değişikliği ile mücadelede ana hedef ve ilkeleri belirleyeceğini ve yasal altyapıyı oluşturacağını ifade etti. Kanun, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetleri için gerekli hukuki zemini sağlayacak. Tüm paydaşlarla birlikte yeşil kalkınma ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmalara devam edileceğini belirtti.

AB’den Yatırım Çekilmesi Planlanıyor

Hasar, yeşil taksonominin mevcut finansal kaynakların yeşil yatırımlar ile buluşmasını kolaylaştıran ve hangi ekonomik aktivitenin yeşil olduğunu gösteren bir sınıflandırma sistemi olduğunu belirtti. Ulusal Yeşil Taksonomi mevzuatı hazırlıklarının sürdüğünü ve AB’nin iklime duyarlı ve yeşil yatırım yapmak isteyen yatırımcılarını çekmek için Ulusal Yeşil Taksonomi'nin AB ile uyumlu hale getirildiğini ifade etti. 2024 yılı içinde Taksonomi Taslak Yönetmeliği ve öncelikli sektörler için teknik tarama kriterlerinin hazırlanacağını söyledi.

Yerel İklim Eylem Planları Yaygınlaşıyor

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek ve uyum sağlamak için yerel düzeyde planlamalar yapıldığını belirten Hasar, Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları'nın (YİDEP) 81 ildeki tüm ilçeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını ifade etti. Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi kapsamında Türkiye’nin iklim projeksiyonlarının güncelleneceğini de ekledi.