Hükümet, en düşük emekli maaşının artırılmasına yönelik karar aldı. AK Parti milletvekillerinin yoğun baskısı sonucu, en düşük emekli aylığının artırılmasına ilişkin talepler nihayet karşılık buldu.
AK Parti kaynaklarına göre, iki hafta öncesine kadar bu talepler herhangi bir karşılık bulmamıştı. Hükümet yetkilileri, en düşük emekli maaşı konusunda yeni bir adım atılmayacağını belirtiyordu. Ancak, milletvekillerinin, temmuzda yapılacak zamlara rağmen en az 1,7 milyon emeklinin maaşının düşük kalacağını dikkate alarak parti yönetimine baskı yapması, durumu değiştirdi.
AK Parti milletvekilleri, Meclis kapandıktan sonra seçim bölgelerinde yapacakları çalışmalarda sıkıntı yaşayacaklarını ve sahada sürekli emeklilerin serzenişleri ile karşılaştıklarını belirterek, parti yönetiminden bu konuda adım atılmasını istedi. Milletvekillerinin bu baskısı üzerine, AK Parti yönetimi konuyu bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a iletti.
Konunun geçen hafta yapılan kabine toplantısında gündeme gelmesi üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, en düşük emekli aylıklarının artırılması konusunda üç ayrı alternatif içeren bir sunum yaptı. Cumhurbaşkanı, Bakan Şimşek ve Bakan Işıkhan’a bütçe dengelerini sarsmadan bir çalışma yapılması talimatını verdi.
İki bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir araya gelerek alternatifli formüller üzerinde etki analizleri yaptı. En düşük emekli aylığının 12 bin veya 12 bin 500 lira olması üzerinde duruldu. Bugün yapılacak son değerlendirmeden sonra, AK Parti grubu devreye girerek düzenlemeyi ya torba yasalardan birine ekleyecek ya da ayrı bir teklif olarak gündeme getirecek.
AK Parti kaynakları, maaş artışlarına ilişkin düzenlemenin emekli aylıkları ödeme takvimine yetiştirilmek istendiğini belirtti. Bu kapsamda, yasanın önümüzdeki hafta içinde yasalaşabileceği belirtiliyor.
AK Parti MYK’da nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir ele alındı. Türkiye'de doğurganlık hızının düşmesi nedeniyle, AK Parti doğum oranını artırmayı öncelikli hedef olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye’nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Önerilen Tedbirler
- Tüp bebek tedavisinde devlet desteği yaş sınırının 40'tan 45'e çekilmesi.
- ‘Anne dostu hastane’ uygulamalarının yaygınlaştırılması.
- Doğum izinlerinden sonra kısmi süreli çalışma hakkı verilmesi.
- Üç ve daha fazla çocuk sahibi olan ailelere asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanması.
- Yeni doğan çocuklar için iki yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılması.
- İki ve daha fazla çocuğu olan ailelere vergi indirimleri ve avantajlar sunulması.
- Aile ve Gençlik Fonu’nun çocuk teşvikleri için de kullanılması.
- Doğum parası olarak verilen miktarların güncellenmesi.