Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bu yıl hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile emeklilere çifte maaş imkanı sunulacak. Bu yeni sistemin nasıl işleyeceği ve kimlerin bu avantajdan yararlanabileceği merak ediliyor. İşte detaylar…
Türkiye’de bir süredir uygulanmakta olan Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeni düzenlemelerle daha kapsamlı hale getiriliyor. TES sayesinde çalışanlar, emekli olduklarında hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hem de TES aracılığıyla maaş alarak ek bir gelir elde edebilecek. Ayrıca emekliler, TES’te biriken paralarını diledikleri takdirde toplu olarak da çekebilecekler.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Orta Vadeli Program kapsamında TES’in devreye alınmasının beklendiğini belirterek, bu sistemin SGK’nın yerini almayacağını, ancak alternatif bir emeklilik modeli olarak sunulacağını ifade etti.
Daha önce uygulamaya alınan Otomatik Katılımlı BES’in zorunlu olmadığını hatırlatan Bayram, TES’in yeni işe girenler için zorunlu hale geleceğini ve mevcut çalışanlara kademeli olarak uygulanacağını belirtti. Tüm çalışanların bu sistemden faydalanabileceğini, ancak çalışmayanlara prim yatırılmayacağını düşündüğünü ekledi.
TES ile BES arasındaki farklara da değinen Bayram, BES’te yatırılan tutarların belli bir fonda değerlendirildiğini, TES’in ise işverenler tarafından zorunlu prim ödemesi ile destekleneceğini söyledi. İşverenler, her ay çalışanların TES hesaplarına para yatıracak ve bu primler sayesinde çalışanlar ikinci bir emeklilik hakkı kazanacaklar.
TES’in yaş şartı olmaması gerektiğini savunan Bayram, SGK’da olduğu gibi 18 yaşından itibaren sigorta primlerinin sayılması gerektiğini belirtti. TES’te de BES’te olduğu gibi emeklilerin isterlerse toplu para, isterlerse aylık ödeme alabileceklerini söyledi. TES’in, düşük prim yatırımları olsa bile emeklilere ortalama bir maaş sunabileceğini ve emeklilerin refahına önemli katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.