Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, ücretli öğretmenlerin Aralık ayı ek ders ücretlerinin hâlâ ödenmemesine tepki gösterdi. Açıklamasında, ücretli öğretmenlerin zaten güvencesiz koşullarda çalıştığını belirten İkinci, ek ders ödemelerindeki gecikmenin öğretmenleri daha da mağdur ettiğini vurguladı.

“Ek Ders Ücretleri 10 Gündür Ödenmedi”

Muhammet İkinci, 5 Aralık’ta ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin aradan 10 günden fazla zaman geçmesine rağmen hala yatırılmadığını belirtti. İkinci, “Her fırsatta bütçeden aslan payını eğitime ayırmakla övünen siyasi iktidar, binlerce ücretli öğretmeni mağdur etmiştir. Ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinin zamanında ödenmemesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“Aynı İş, Daha Düşük Ücret”

İkinci, ücretli öğretmenlerin kadrolu meslektaşlarıyla aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret aldıklarına ve sigorta primlerinin yalnızca çalıştıkları günler üzerinden yatırıldığına dikkat çekti. Bu durumun eğitimcilerin geçimlerini zorlaştırdığını ifade ederek, “Kira, fatura gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan arkadaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşamaktadır” dedi.

“Eğitim Emekçilerine Değer Verilmediğini Gösteriyor”

Öğretmenlerin ücretlerinin gecikmesinin yalnızca maddi bir sorun olmadığını belirten İkinci, bu durumun eğitim emekçilerine verilen değerin bir göstergesi olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini empati kurmaya davet eden İkinci, “Yaşamını idame ettirmek için ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalan bir eğitimciyi düşünün. Zaten yetersiz olan ücretinizi zamanında alamıyorsunuz, geçiminizi nasıl sağlarsınız?” diye sordu.

“Ücretli Öğretmenlik Sistemi Son Bulmalı”

Eğitim Sen’in temel talebinin ücretli öğretmenlik sistemine son verilmesi olduğunu ifade eden Muhammet İkinci, öğretmenlerin güvenceli ve kadrolu olarak istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı. İkinci, “Hak edilen ek ders ücretlerinin zamanında ödenmesi için derhal adım atılmalı, öğretmenler bu tür mağduriyetlerle karşı karşıya kalmamalıdır” dedi.

“Eğitimde Nitelik İçin Öğretmen Hakları Korunmalı”

İkinci, eğitim sisteminin sürdürülebilir ve nitelikli bir yapıya kavuşması için öğretmenlerin haklarının korunmasının şart olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumluluğa davet eden İkinci, “Eğitim emekçileri, hak ettikleri ücretlerin geç ödenmesi gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmamalıdır. Bakanlık, bu gecikmelere bir an önce son vererek kalıcı çözümler için somut adımlar atmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ