- Öğretmenlik mesleğinin toplumdaki algısını yükseltilmesi gereken bir noktaya düşüren politikaların sorumlusu iktidar, uygulayıcısı da sizler değil misiniz?
- Öğretmenleri kadrolu, sözleşmeli, ücretli, güvencesiz şekilde farklı biçimlerde çalıştırarak öğretmenleri bölen, ÖMK ile eşit işe eşit ücret ilkesini ihlal ederek öğretmenler arasındaki birlik ve beraberliği zedeleyen politikaların sahibi iktidar değil midir?
- Okullarımıza merkezi bütçeden yeterli miktarda kaynak aktarılmamakta; temizlik, kırtasiye vb giderlerin finansmanı bağış adı altında alınan kayıt parası, katılım payı gibi yöntemlerle velilerin sırtına yüklenmektedir.
- Okullarımızda yardımcı hizmetler sınıfına mensup personel eksikliği had safhadadır. Okulların hijyen ve temizliği okul-aile birlikleri vasıtasıyla veya İŞKUR üzerinden görevlendirilen güvencesiz ve düşük ücretler ile çalıştırılan personeller ile sağlanmaya çalışılmaktadır.
- Birçok okulumuzda teknolojik alt yapı, laboratuvar, kütüphane, çok amaçlı olarak kullanılabilecek salon eksikliği bulunmaktadır.
- Adrese dayalı kayıt sistemine rağmen okullar arasında yaratılan eşitsizlik nedeniyle okulların önü başka yerleşim bölgelerinden öğrenci taşıyan servisleler ile dolup taşmaktadır.
- Memleketin içine sokulduğu derin yoksulluk nedeniyle öğrenciler yetersiz bir şekilde beslenmekte gelişim ve öğrenme yoksulluğu yaşamaktadır.
- Yıllardır dile getirdiğimiz her öğrenci için bir öğün sıcak yemek talebi inatla karşılanmamaktadır.
- Çağ nüfusu olarak okullaşması gereken ve bulunduğu eğitim kurumunu tamamlayamayan yaklaşık 2 milyon öğrencimiz bulunmakta, okul terkleri ve devamsızlık sorunu yaşanmaktadır.
- İkili eğitim yapan binlerce okul ve mevcutları kalabalık on binlerce dersliğimiz bulunmaktadır.
- Sayısı 500 bine ulaşmış ataması yapılmayan öğretmen gerçekliğimiz toplumsal bir yara haline gelmiştir.
- Özel okul öğretmenlerinin özlük, ekonomik ve sosyal haklarında ağır problemler bulunmaktadır.
- Eğitimde kadrolaşma amaçlı liyakatsiz yönetici atamaları olağan hale gelmiştir.
- Yargı kararlarına rağmen tarikat ve cemaatlerle yapılan protokoller ile eğitimin dinselleştirilme sürecinde ÇEDES projesi ile yeni bir aşamaya geçilmiş bulunmaktadır.
- Eğitimde laiklik ve bilimsellik ilkesine aykırı uygulamalar doludizgin sürmekte her fırsatta karma eğitim tartışmaya açılmaya çalışılmaktadır.
- Köy okulları ısrarla kapalı tutulmakta, okullar arasındaki eşitsizlik nedeniyle öğrencilerin erişilebilir, nitelikli eğitim hakkı ihlal edilmektedir.