Taşkın Riskini Azaltıyor, Vatandaşlarımızın Can ve Mal Emniyetini Güvence Altına Alıyoruz Karadeniz’in zorlu coğrafyasında dereleri ıslah etmek için büyük bir gayretle çalışmaların devam ettiğini belirten Genel Müdür Balta, “2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 121 dere ıslahı ile Trabzon şehir merkezinin yanı sıra, 241 adet yerleşim yeri ve 10.150 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hali hazırda Trabzon ilimizde 36 adet taşkın kontrol işimiz devam etmekte olup, 25 adet taşkın kontrol projemizde yatırım programındadır. Bunun yanı sıra Trabzon ilimizde makinalı çalışmalarımızla da derelerimizi daha güvenli hale getirmeye devam ediyoruz. Olası taşkınlar öncesi bentlerimizi temizleyerek, tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz”
Trabzonlu Vatandaşlarımıza Memba Kalitesinde Bir İçme suyu Sağladık
Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesinde Akoluk Arıtma Tesisi ile İsale Hattını tamamladıklarını kaydeden Genel Müdür Balta, “Bilindiği üzere Trabzon İlimizin içmesuyu problemini ortadan kaldırmak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Trabzon İlimizin 2055 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamamız olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktardık. Akoluk Arıtma Tesisimiz son derece modern bir tesis oldu. Bu tesisimizi de tamamlayarak 12 Mayıs 2023 tarihinde TİSKİ’ye devrettik. İçmesuyu İsale hattı için de Kutlugün’de 1012 m uzunluğunda tünel açtık. Ferhat gibi dağları delerek sonuca ulaştık ve söz konusu projemizi tamamlayarak, kaliteli ve güvenli bir içmesuyu vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaştırdık.” dedi.
“Taşkın Erken Uyarı Sistemleri” Aşırı Yağışlarda Aktif Olarak Kullanılıyor Trabzon İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz’de Trabzon’da 34 Rize’de 35, Giresun’da 49, Gümüşhane’de 5 ve Bayburt’ta 2 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şuanda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Rize ve Giresun’da son yağan aşırı yağışlarda bu sistemlerimiz hayati bir rol oynadı. Bu sistemleri yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz.” İfadelerini kullandı.
Ülkemizin önemli turizm destinasyonlarından biri olan, Trabzon Sera Gölü’nde başlatılan çökeltim havuzu inşaatının son durumunu da paylaşan Genel Müdür Balta, “Sera Gölü’nde zaman zaman rusubi malzemelerin birikmesiyle kirlenmeler oluyor ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyordu. DSİ olarak hem olası taşkınlara karşı tedbir almak hem de rusubi malzemenin göle ulaşmaması için yukarı havzada 7 adet bent imalatı yaptık. Bu bentler ile aslında Sera Gölü'nü doldurup, kirleten unsurların birçoğu ortadan kaldırıldı. Buna rağmen ince yapılı malzemeler; yağışlar ve havzadaki kötü kullanımlar sebebiyle göle kadar ulaşıyor ve kirliliğe neden oluyor. Bunun önüne geçmek için de bir çökeltim havuzu inşa etmeye karar verdik. Çökeltim havuzu inşaatımız da şuanda fiziki olarak % 90 seviyesindeyiz. Çökeltim havuzumuz üç gözden oluşmaktadır. Suyun hızı yavaşlayınca askıdaki malzemeler düşüp, su göle girmeden önce çökelecek. Aynı zamanda yapacağımız bariyerle de havzadaki yerleşim yerlerinden atılan yüzer çöpler burada tutulup, gölde kirliliğe neden olmayacak. Bu çalışmamızla birlikte Sera Gölümüzün eşsiz güzelliğini korumayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Suyun Gücünü Enerjiye Dönüştürüyor, Trabzonluların Hizmetine Sunuyoruz Trabzon’daki yenilenebilir enerji kaynaklarına da değinen Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Trabzon İlimizde son 21 yılda 49 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisini işletmeye aldık. Bu 49 HES tesisimizin kurulu gücü 595,05 MW, yıllık enerji üretimi ise 2,04 milyar kiloWatt.saat'tir. Trabzon’da inşa halinde 2 Planlama ve Proje aşamasında ise 8 adet HES tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesislerimizle ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan son derece mutluyuz.” dedi. Trabzon İlindeki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Trabzonlulardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan vatandaşlarımızdan almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.