Karadeniz Vergi Dairesi yetkilileri, Ortahisar Belediyesi şirketlerinden ORBEL Genel Müdürü Celal Akaç ile bu kapsamda dün bir görüşme gerçekleştirdi. Ortahisar Belediyesi'nin belediyeye ait gayrimenkulleri mahsuplaşmak için önerdiği öğrenilirken, olumsuz bir gelişme yaşanması halinde önümüzdeki günlerde işçi çıkarmaların olabileceği belirtildi. SGK'nın ise ORBEL yönetim kurulu başkanı ve üyelerine haciz ihbarnamesi gönderdiği öğrenildi.
HACİZ İHBARNAMESİ GÖNDERİLDİ!
61saat'ten Gökhan Dihkan'ın haberine göre ORBEL Genel Müdürü Celal Akaç, borçların iki türlü yöntemle tahsil edilebileceğini belirterek, "Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri üzerinden giderek mal mülküne haciz şeklinde tahsil edilebilir. İkincisi, belediyenin mülklerine el koyarak da bu yapılabilir. Bütün şirket yönetici arkadaşlara haciz ihbarnamesi geldi. Bizden önceki dönemdeki arkadaşlara da gitmişti, bize de geldi. Bankadaki hesaplarımıza, mala mülke henüz bir tedbir konulmadı ama ihbar olundu" dedi.
ORTAHİSAR BELEDİYESİ JANDARMA'YA TAHSİS EDİLEN BİNAYI ÖNERDİ!
Defterdarlık Karadeniz Vergi Dairesi'nin ise vergi borcuna karşılık olarak kendilerini görüşmeye çağırdığını kaydeden Akaç, "Sayın Müdür, vergi borcumuzu nasıl ödeyeceğimizi sordu, nasıl kıymetli mal verebilirsiniz bunları sorguladı. Parayı tahsil etmeye yönelik imkanları araştırıyorlar. Biz de geçmişten gelen bu borcun ödenmesine yönelik bir planlama içerisinde olduğumuzu kendilerine aktardık.
Elimizde bir takım binalar var, bunları vergi dairesine, SGK'ya vererek borç yükünü azaltmayı amaçlıyoruz. Örneğin Pelitli Belediye binası var; bizden önce arkadaşlar bedelsiz olarak jandarmaya tahsis etmişler. Biz bu binayı değerlendirmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Belediye Başkanımız, Vali Bey ile görüştü. Sonucun ne olacağını göreceğiz.
7 katlı bina, neresinden bakarsan 100 milyon lira eder" diye konuştu.
İLLER BANKASI'NDAN KESİNTİ OLURSA İŞÇİ ÇIKARMALAR OLACAK!
Bir takım mallar vererek bu borç yükünü azaltmayı düşündüklerini kaydeden Akaç, "Devlet, İller Bankası'ndan gelen ödeneğe de el koyabilir. Kesinti yaparak borcu tahsil etme yoluna gidebilir. Eğer bunu yaparlarsa bizim de çalışma hayatımız sıkıntıya düşecek. Biz de ona göre tedbir alacağız. Maaşını ödeyemediğimiz işçiyi çalıştırmanın bir gereği ve mantığı kalmayacak. İşçi çıkarmak gibi bir noktada olmak istemiyoruz ancak şartlar bunu gerektirirse elimizden bir şey gelmez" şeklinde konuştu.
SİYASİLER ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ DAYATIYOR!
Belediye ve şirketlerin SGK ve vergi borcunun 500 milyon lira civarında olduğunun altını çizen Akaç, "Her ay borca 3 milyon lira daha faiz biniyor. Teknik olarak bunun ödenebilir bir boyutu yok, ancak böyle gayrimenkul, arsa, bina vererek bir mahsuplaşma yoluna gidilebilir. Siyasiler ise sorunu çözmekten ziyade çözümsüzlüğü dayatarak ne yapacağımızı görmek istiyor. Yapacağımız şey bellidir. 30 milyon mu kesinti yapıyorsun; kaç işçi maaşı ve SGK primi olur? 300-400 işçinin SGK ve maaşıdır. 400 insanı geçici olarak çıkarmak zorunda kalacağız, olacak olan budur. Başka çıkışımız yok zira başka gelirimiz yok" dedi.