Trabzon

Çöp krizi Trabzon Büyükşehir Meclisine taşındı! Rize'nin ayrıcalığı Cumhurbaşkanımızın memleketi olması mı?

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantıları bugün başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantıları bugün başladı. Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu, geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketi sonrası ortaya çıkan çöp kriziyle ilgili konuştu.

Cüneyt Zorlu, “Her yıl yaz döneminde nüfus artışından, gurbetçilerin gelmesinden kaynaklanan bir durum oluşuyor. Sizler Ortahisar Belediyesi'ni yönettiğiniz dönemde de bunu konuştuk. Biz de sizleri eleştirdik. Şimdi bu durumu bizler de yaşayınca gördük; bazı konularda haklısınız. Normalde 600 ton çöp toplarken, yaz dönemlerinde bu miktar 1000-1200 tonlara çıkıyor. Mevcut yapımızla buna müdahale etmemiz çok zor. 

VATANDAŞLARIN ORTAHİSAR’IN ARAÇLARININ ÖNÜNÜ KESMESİ

Bununla uğraşırken Araklı’daki entegre tesisin yolu bozuldu, köprü yıkıldı. (Selden dolayı) Araçlarımızı buraya yönlendirmemiz istendi, biz de gönderdik. Ancak araçlarımız buraya giderken istenmeyen bir olay yaşandı. Bunun nedeni, Başkanımız Ahmet Kaya'nın  tesis yapılırken vatandaşların duygularını dillendirmesiydi. Vatandaşlar 'Araçlarınızı burada görmek istemiyoruz, sesimizin duyulmasını istiyoruz,' dedi. Bu yüzden araçlarımız 11 saat boyunca iş yapamadı ve çöplerin şehir merkezinde birikmesine neden oldu. Bu sebeple sosyal medyada çokça eleştiri aldık.

Araçlarımız 11 saat sonra geri döndüğünde, biz sabaha kadar şehrin çöpünü toplamak için çalıştık ve sonuçlandırdık. Ancak o bölgeye gidemediğimiz için bir döküm alanına ihtiyaç duyduk. Sizlerin ve Sayın Gümrükçüoğlu’nun yaptığı gibi aktarma tesisinin yanındaki alana geçici olarak çöp boşalttık. Sayın Başkanımız bu durumu geçici olduğunu açıkladı.

KATI ATIK TOPLAMA BEDELLERİNİN SU FATURALARINDAN ÇIKARILMASI

Bundan sonrası ise daha vahim. Ne yazık ki çöp ve katı atık konusu bizim en büyük sorunlarımızdan biri haline geldi. Daha önce sizlerle bu konuyu konuşmuştuk ve istemediğimiz diyaloglar yaşandı. Katı atık bedeli alınmayacağı (İlçelerin aldığı katı atık toplama bedellerinin su faturalarından çıkarılması) söylendi. Bu durum mahkemeye gitti. (Ortahisar Belediyesi, Büyükşehir Meclisinde alınan bu kararı mahkemeye verdi ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi) Ancak sizler sanırız istinafa gideceksiniz.

DEVLETİ CEZA YERKEN, YANIMIZDA GÖRDÜK

Burada 2,5 milyon TL’lik bir kaybımız var. Katı atıkları sel nedeniyle Atık Toplama alanının yanına boşalttıktan sonra ne yazık ki devletten 2,5 milyon TL'lik bir ceza ile karşılaştık. Sizler bizi aylık 2,5 milyon TL gelirden mahrum bıraktınız, üstüne 2,5 milyon TL de ceza ile karşı karşıya kaldık. Bu konuda yalnız kaldığımızı buradan belirtmek istiyorum. Araçlarımızın 11 saat boyunca çalışamamasına rağmen devleti yanımızda göremedik. Ancak devleti, 2,5 milyon TL ceza keserken yanımızda gördük.

RİZE’NİN AYRICALIĞI, SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN MEMLEKETİ OLDUĞU İÇİN Mİ? 

Sürmene taş ocağını doldurduk. Orada Rize’nin çöpü de depolandı. Bir süre burada, bir süre de Rize’de depolama yapılacak denildi. 2017 yılında Araklı’da tesisi yaptık. Fakat Rize’nin çöpü Trabzon topraklarına taşınıyor. Rize’nin burada bir ayrıcalığı mı var? Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi olduğu için mi?

RİZE BELEDİYESİ DE ATIK TOPLAMA MERKEZİNİN YANINA DÖKTÜ AMA CEZA KESİLMEDİ. 

Bize 2 milyon 598 bin TL ceza kesen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize söz konusu olunca neden sessiz kalıyor? Rize Belediyesi, bizim sel felaketini yaşadığımız dönemde çöpünü nereye döktü? Ortahisar Belediyesi’nin yaptığının aynısını Rize Belediyesi de yaptı; aktarma istasyonunun yanına döktü. Ancak onlara ceza kesilmedi. Bize 2,5 milyon TL ceza kesen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Rize’ye ceza kesmedi. Aynı şekilde, Rize’deki CHP’li belediyeyi de görmediler. Bu çifte standardı halkımıza şikayet ediyorum” dedi. 

BÜTÜN BELEDİYELERİN ARAÇLARI ENGELLENDİ

Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Çebi, “Bütün belediyelerin çöp kamyonları engellendi. Bunun üzerine oraya gittim” dedi. 

AHMET KAYA BAŞKANIMIZA SÖYLEDİK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Orada ilk başlangıçta tırların çalışmaması nedeniyle yoğunluk oldu Alana ilçe belediyelerin çöpleri götürdü. Genele şamil olmak üzere engel çıkartıldı. Bu spesifik olarak Ortahisar ilçemize değil. Bütün ilçe belediyelerimize çıkarıldı. Araklı Belediye Başkanımız gitti. Buna rağmen siz “Rehin alındı” gibi iddiayı ortaya attınız. Yine aynı söylüyorsunuz. Belediye Başkanımız ‘Rehin alındı” diye basında da söyledi. ‘Alı konulma’ rehindir ve suçtur. Devamında tehditten bahsettiniz. Suçtur. O zaman savcıya gitmeniz gerekiyor. 

Araklı Belediye Başkanımız, Vali bey de, bende Ahmet Kaya başkanımıza söyledik. Sorun çözüldü. Dökmeyin.. Çok da polemiğe giren anlayışta olmak istemiyorum. 

Bertarafta, sizin de bizim de içinde bulunduğumuz TRABRİKAB’ın sorumluluğunda. Münhasıran Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğunda değil. 

Sorun çıkarıldı. Ama sorun çözüldükten sonra vali bey de bende rica ettik. Ama maalesef o bu yolu seçti.

Bizim işlemimize dava açtığınız gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının işlemine dava açma hakkınız var. 

Tamamen basın toplantısını yapın, siyaseti yapın, algıyı oluşturun ama bu insanların temizlik sorunu. 

Ortahisar’a özgü alı konulma gelmediği gibi, şayet varsa alı koyma orada savcılık makamı.. 

Sadece bu konuda hep birlikte şehri yönetiyoruz. Hep beraber o koordinasyonu sağlayalım. 

Hatta başka yöntem de ekledim” dedi. 

Konuşmaların ardından gündeme geçildi..

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }