Danimarkalı bilim insanları, erken yaşlarda kontrol yapılmasının, obeziteyle ilişkili rahatsızlıklara yakalanma riski en yüksek olan çocukları tespit edip onlara daha hızlı tedavi olanağı sağlayabileceğini söylüyor.

Deneysel test kanda lipid adı verilen maddeleri arıyor. En bilinen kan lipidi, kalp hastalığıyla ünlü olan kolesteroldür.

Ancak aynı grubun daha önce yaptığı araştırmalar, vücutta farklı işlevlere sahip binlerce farklı lipitin (yağ asitleri olarak da bilinir) bulunduğunu bulmuştu.

Bu lipitlerden bazılarının yüksek seviyelerinin diyabet ve kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor ve yeni çalışmada, bu seviyelerin çocukluk çağında artmaya başladığı bulundu. 

40 YAŞ ALTINDA DA ARTIŞ GÖSTERİYOR

Steno Diyabet Merkezi'nde elde edilen bulgular, gençler arasında tip 2 diyabetin artan dalgasıyla mücadelede yardımcı olabilir. Son veriler, 40 yaş altındakilerde kan şekeri hastalığına yakalanma oranının yüzde 39 arttığını gösteriyor. 75 yaş altındakilerde ölümcül kalp krizi vakaları da artıyor. 

Çalışmada, yaş ortalaması 11 olan ve tamamı kilolu veya obez olarak sınıflandırılan 184 çocuğun kan yağ düzeyleri değerlendirildi. 

Hepsi, Danimarka'da obez insanlara yönelik popüler bir program olan Holbaek modeline kayıtlıydı. 

Bir yıllık takip sonucunda yağ asidi seviyelerinin azaldığını, diyabet ve kan basıncı risklerinin azaldığını keşfettiler. 

Nature Medicine dergisinde yayımlanan makalede, sonuçların kandaki lipid düzeylerindeki artışın tersine çevrilebileceğini gösterdiği belirtildi. 

Çalışmanın yazarlarından King's College London'dan Dr. Cristina Legido-Quigley, "Gelecekte, bunun bir kişinin kişisel hastalık riskini değerlendirmenin tamamen yeni bir yolu olma potansiyeli var ve vücuttaki lipid moleküllerini nasıl değiştireceğimizi inceleyerek diyabet gibi metabolik hastalıkları tamamen önleyebiliriz." dedi.

Kaynak: Sözcü.com