Teknoloji

Çin, özel sektör üretimi yeni taşıyıcı roketiyle ilk fırlatmayı yaptı

Çin, son yıllarda uzay yarışında önemli bir aktör olarak öne çıkıyor ve kendi uzay istasyonunu kurma çalışmalarını sürdürüyor. Ülke, uzay programı kapsamında yeni uydular göndermeye devam ediyor. Bu kapsamda, Çin'de özel sektör tarafından geliştirilen "TL-2 Y1" roketiyle ilk fırlatma görevi gerçekleştirildi.

Gobi Çölü'ndeki uydu merkezinden fırlatılan sıvı yakıtlı roket, uzaktan algılama özellikli bir uyduyu uzaya taşıdı. TL-2 Y1, merkezi Pekin'de bulunan Space Pioneer şirketi tarafından geliştirilen özel bir sıvı yakıtlı roket olarak dikkat çekiyor. Sıvı yakıtlı roketler, katı yakıta kıyasla daha etkin itiş gücü sağladıkları için uzay programlarında tercih ediliyor.

Çin'de ana taşıyıcı sistem olarak, kamuya ait Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen ve geliştirilen Long March (Uzun Yürüyüş) roketleri kullanılıyor. Ancak son yıllarda dünyada özel sektörün uzay roketi üretimine ilgisinin artmasıyla birlikte, Pekin yönetiminin de bu alandaki özel sektör girişimlerini desteklediği gözleniyor.

Özel sektörün uzay teknolojilerine olan ilgisi, Çin'de de artarak devam ediyor. TL-2 Y1 roketiyle gerçekleştirilen başarılı fırlatma, Çin'in özel sektörünün uzay teknolojileri alanında da başarılı işlere imza attığını bir kez daha göstermiş oldu.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }