61SAAT HABER MERKEZİ - CHP Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz'dan çarpıcı açıklamalar.

Son dönemde Genel Merkez düzeyinde CHP ile AK Parti arasında oluşan ılımlı tablonun Trabzon’a nasıl etki ettiği, “Fındık Mitingi” yapılıp yapılmayacağını, Ortahisar Belediyesinde işe alımlarla ilgili sorulara yanıt veren Batmaz, Trabzon’da gelişen sektör olan turizmle ilgili de çarpıcı ifadeler kullandı. 

Batmaz’ın açıklamaları şu şekilde: 

(Trabzon’un sorunları için siyasi partiler ortak hareket eder mi?) 
“Aslında böyle bir durumla ilgili, yerelde de böyle bir beklenti var mı yok mu ona bakmamız gerekiyor. Geneldeki bu tablo toplumda olumlu karşılıklar verdi. Bunu da şuradan anlıyoruz, biz yapılan her aksiyonu, anketlerde beraber değerlendiriyoruz. Mesela cumhurbaşkanıyla yapılan görüşmeler sonrasında, memnuniyet anketleri yapıldı. Memnuniyet anketlerinde toplumda doğru yol alındığını gösteren sonuçlar elde ettik. 
Ancak tabiki bu ılıman iklim, bizim halkın sorunlarını dile getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Rize’de çay mitingi yaparak, Tekirdağ Çorlu'da yapılan buğday mitingi,  İzmit Gebze'de yapılan iş emek, emekliler mitingi ile sorunları dile getiriyoruz. 

TRABZON’UN SORUNLARI İÇİN BİR ARAYA GELİNEBİLİR

Bu ülke hepimizin. Biz bu ülkenin sorunlarını da aktarmak zorundayız; emeklinin sorununu da aktaracağız, ulusal sorunlarımız var, onları da aktaracağız.
Yerele indirdiğimiz zaman Trabzon'un da bir çok sorunu var.  Ve bu sorunları baştan beri dile getirmiş olduğumuz ortak aklı da öne almalıyız.  Bazı istişarelerde kentin sorunları hakkında tabii ki bir araya gelinebilir. Bunun da toplumda karşılığı olacağı inancındayım.
Bizim böyle hiç bir bir kimseyle görüşmek istemiyoruz gibi bir tarzımız olmaz. Bu gerek il başkanlarımız olsun, gerekse belediye başkanlarımız, büyükşehir işte Ortahisar belediye başkanlarımız olsun aynı fikirde olduğumuza inanıyorum. 
Kentin bir sorunu varsa bize sorulması ya da bizim fikrimizin istendiği her noktada, biz de fikrimizi ortaya beyan ederiz. Halkın yararına, milletin yararına her türlü fikrimizi ortaya koyabiliriz, destek olunabilecek her şeyle destek oluruz.

Fındık3-1

FINDIK MİTİNGİ GİRESUN’DA YAPILACAK

(Rize’de çay mitingi yapıldı. Yakın bir zamanda fındık mitingi yapılması düşünülüyor mu?) 

Rize’de daha önce çay mitingi yapıldığı hatırlatılan Batmaz, Karadeniz Bölgesinde fındık mitingi yapılıp yapılmayacağına ise, “Şimdi fındık fiyatıyla ilgili benim bir çalışmam olmuştu ve bu basın kuruluşlarında da yayınlandı.  Geçtiğimiz hafta üreticiye gittim,, aynı zamanda kendim de fındık üreticisiyim. Fındık Üreticileri Derneği var, başkanlığını da Sayın Suat Bayraktır yapmakta. Onun maliyet hesabına göre; fındığın maliyeti167 lira ki doğru bir rakamdır.Fındık alım fiyatı bizce 200 lira bandında olursa üretici bundan kazanç elde edebilir. Ancak fiyat konusunda beklenti hiçbir zaman olmadı, şu anda biz bir kilo fındık satıp, 200 gram zeytin alabiliyoruz. Evet, bu kadar net.

Şimdi Fındık Mitingi hazırlığı için geçtiğimiz hafta yine bizim bölge il başkanlarımız Giresun'da bir araya geldiler. Giresun'da bunun hazırlığını yapıyoruz. Muhtemelen Giresun'da yapılacak, daha orta bölge olduğundan dolayı muhtemelen orada yapılacak. 

Biz halkın, üreticinin, emeklinin her talebini dile getirmek zorundayız. Fındık mitingi için bir tarih söz konusu değil yani muhtemel Temmuz ayının içerisinde. Ama bana kalsa fiyat açıklanmadan yapılması gereken bir eylemdir. O yüzden geçtiğimiz hafta bir ön alalım diye çalışma yaptım. Onu da dediğim gibi Temmuz ayı içerisinde yani bu ayın 20'si civarında olabilir diye düşünüyorum.

Chp2-3

“SIRF SU FATURALARINDA İNDİRİM YAPTIM” ALGISI OLUŞTURMAK İÇİN… 

(Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyeleri adına toplanan Katı Atık Toplama Bedellerinin su faturalarından çıkarılması)

Sayın Ahmet Metin Genç, 10 yıl Ortahisar Belediye başkanlığı yaptı. On yıl boyunca bu kararı alkışlayarak yani, Büyükşehir'in parayı toplayıp onlara vermesini alkışlayarak, hiçbir itirazda bulunmadan bunu yapmış. Bugün gittiği yerde sırf “su faturalarındaki fiyatı indirdim” algısını yaratmak için böyle bir yola başvuruyor.. Ama biz belediyedeki arkadaşlarımız, belediye başkanımız, belediye ekibi yine bu konuda bir çözüm noktasına ulaşacaklar eminim.

KALKINMA MAHALLESİNE DE KENT LOKANTASI

(Kent Lokantası Projesi, Trabzon’da daha sonra hangi mahallelerde faaliyete geçecek?)

Vatandaştan, özellikle emekli vatandaştan büyük bir beklentisi var. Bu bir başlangıç olacak. Bizim bunun ikincisini yapma noktasında, Kalkınma'da yani üniversite öğrencilerine yönelik bir düşüncemiz var. İnsanlarda gerçekten bir beklenti var çünkü sürdürülebilir bir ekonomik yoksulluk yok. Yani akut olsa dersin ki ya “bu ay geçecek, önümüzdeki ay geçecek. Ya da şu sezon, şu yaz dönemi geçsin, o zaman rahatlarım” diyemiyorlar. Öyle bir umudu yok insanların. Sürekli bir yoksulluk, sürekli bir kriz. O yüzden 50 liralık bir yemeği gerçekten bekliyor insanlar.

Chp-6

BÜYÜKŞEHİR’İN ÇAY FİYATINDAKİ İNDİRİMİNİN SEBEBİ DE BİZİZ

Bir de şunu da söyleyeyim. Bizim mesela çayı 1,5 lira yapacağız diye bir projemiz vardı, bir vaadimiz vardı, onu da yapacağız. Şimdi Büyükşehir buradan ön almış, büyük bilboardlara, “Çayı 3 lira yaptım” şeklinde reklamlar var. 

Ancak işin garip tarafı çayı karton bardakta veriyorlar. O da Aşıklar Parkı’nın yani Fatih Parkı'nın belli bir kısmında, daraltılmış bir alanda insanlar kuyruğa giriyor. Yani burada da bir sınıfsal ayrım var. Bırak bari reklamını gösterdin, cam bardakta ver çayı. Ya da Meydan Parkı'nda ver. Vatandaşımız yine bundan bir nebze olsun faydalanmış olacak. Ancak bu fiyatın indirilme sebebi de yine biziz. Çünkü 8 lira yapan da oydu, 15 lira yapan da onlardı.

TRABZON’DA TURİZMDE, KAYIT DIŞI SORUNU

Otelci arkadaşlarla bir araya geldik. insanlar otellerini dolduramıyor. “Bir sürü yatırımımız var” diyorlar. Kayıt dışı, ruhsatı olmayan bir sürü iş yeri var.Kayıt dışının bir maliyeti de yok, yani odayı veriyor ya da evi veriyor. Belediyemiz de buna yönelik bir hazırlık var. Arkadaşlar, hakkaniyet ölçüleri içerisinde insanların gerekli uygulamaları yapacaklar. Ancak şunu da belirtmek gerek ekonomik dar boğazda, onların da yatırımlarını boşa düşürmeden, heba etmeden bir çalışma içerisindeler. Dediğim gibi maksadımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil…  İnsanların yatırımlarını yasal çerçeve içerisine alabilme noktasında bütün çalışmalar yapılıyor. Eksilkileri neyse, o eksiklikleri “Gel kardeşim tamamla” al ruhsatını, ruhsatlı işletme ol şeklinde bir çalışma var. 

BENİM İŞE ALINACAK YAŞTA OĞLUM YOK

(Ortahisar Belediyesi’nde işe alımlarla ilgili iddialar)

Ahmet Başkanın kendi ekibini kurma derdi var. Çünkü malum, yıllara dayanan bir başka bir iktidarın, kurulu personeli vardı. Doğru iş yapmak zorundayız. İşe alımlarda, adamına göre iş değil, işe göre alınması için mücadele veriliyor. Dışardan insanların neler konuştuklarını, tırnak içinde “Dedikoduyu hangi amaçla yaptıklarını” biliyoruz. Neler teklif edildi ve cevap verilmediğini bildiğimiz için çok da bu konulara takılmıyoruz. 

Doğru iş yapmak gayretindeyiz. 

Hatta şey denildi: “İlçe Başkanı oğlunu işe aldı” diye.. 
Benim işe alınacak yaşta oğlum yok. Oğlum üniversite sınavına girdi. Kızım da Kocaeli’nde Üniversite okuyor. Onun da iş gibi bir talebi yok. Yani iş benim çocuklarıma kadar indirgenmiş..

Biz doğru iş yapacağız. 

Adam kayırma, nipotizme sıra gelirse ki bunu daha önce de söyledim: “Bir ülkenin milli savunmasını eniştesine, ekonomisini eniştesine, danışmanlığını kızana vermiş bir Cumhurbaşkanımız var” Eğer eleştiriye bakacaksak, oradan bakacağız. 

Biz kendi yakınlarımızı Genel Müdür, ballı maaşlara, atamış olsak utangaçlığımız olur. Hepsi bugün yoksulluk seviyesindedir çalışanların maaşları… 

O seviyede maaş alan arkadaşlarımız varsa bunların da hepsi sabah 08:00 - akşam 17:00 mesaisini yapacak olan yerlerde, ihtiyacımız olduğu alanlardadır. 

Ballı maaşlara, 3 yerden 5 yerden maaş alan bir şey olsa utanırız, sokakta yaşıyoruz. Ben seçim döneminde şunu söylemiştim: Yaşım 50, ben bu kentte doğdum. Mezarım da bu kentte olacak. Bizim tek derdimiz var, alnımızın akıyla Uzunsokak, Meydan’da dolaşabilmektir.