Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda yapılan buluşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcıları Suat Özçağdaş ve Sevgi Kılıç ile CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Beşikdüzü Belediye Başkanı Cahit Erdem, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, kadın ve gençlik kolları ile Trabzon’daki eğitim sendikaları ve akademisyenler katıldı.
OKULLARDA TEMİZLİK PROBLEMİ
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş bir açıklama yaptı. Özçağdaş, “Eğitim buluşmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu hafta Doğu Karadeniz turundayız. Eğitimin sorunlarını konuştuk ve çokça not aldık. Eğitim sorunlarının önemli bir boyutu, eğitime ayırdığımız kaynaklarla ilgili. Bildiğiniz üzere Meclis'e taslak bir bütçe geldi. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın eğitimin aslan payını aldığı iddiasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 2024 yılında 1 trilyon 97 milyar iken, 2025 yılında 1 trilyon 452 milyara çıkarıldığını görüyoruz. İktidar partisi, rakamlar arttığında, o kaynağın etki gücünün de arttığını sanıyor. Ancak burada bir eksik var. Bu bütçe artışı oransal olarak %33.2. TÜİK rakamlarına göre enflasyon %49… Yani Tayyip Erdoğan’ı üzmeyen İstatistik Kurumu'nun verilerine göre bile çok daha az. %49’dan fazla enflasyon varken MEB’in bütçesi sadece %33 arttırıldı. Demek ki MEB’in bütçesi geçen yıla göre azalmış durumda” dedi.
Okulların temizliği için açılan iş gücü programına istenilen düzeyde başvuru yapılmadığını belirten Özçağdaş, iş gücü uyum programı için ayrılan rakamlara rağmen yeterli başvuru olmadığını söyledi. Başvuranların da neyle karşı karşıya olduklarını görüp 1 hafta 10 gün içinde işi bıraktıklarını kaydetti. Bugün itibarıyla okullarda temizlik problemi halen en önde gelen problemlerden biri. Bütçeye bakıldığında ise hiçbir gelişme olmadığını vurguladı. Ayrıca okullarda ciddi güvenlik problemleri olduğunu ve bütçede bu konuyla ilgili hiçbir tedbir alınmadığını ifade etti.
SPOR LİSESİNİN ÖDENEĞİ BAŞKA BİR OKULA YÖNLENDİRİLDİ
Özçağdaş, "O Milli Eğitim Bakanı Trabzon’a geliyor. Trabzon’da çevresine ağırlıklı olarak Adalet ve Kalkınma Partisi'nden insanları topluyor. Trabzon Spor Lisesi’nden bahsedeyim. Hani ödeneği gönderilen, ancak ödeneği başka bir okula yönlendirilen spor lisesi... İstinat duvarları sorunlu olan, 3 yıldır spor sahası kullanılmayan lisemizden bahsedeyim.
Sadece tabela koyarak spor lisesi olunmuyor. Bir zahmet spor sahalarını oluşturacaksınız. Var olanları kullanılabilir hale getireceksiniz. Aynı spor liselerinde kadro problemi var. Norm kadrodaki öğretmenlerin bir kısmı yok. Bunları ne zaman çözeceksiniz?" dedi.
BİTMİŞ OKUL AÇILMIYOR
"Ortahisar’da tamamlanmış Yüzüncü Yıl Okulu var. Bu çocuklar okula gidebilirler. Ancak okul açılmıyor. Sayın Bakan, bu okulu açar mısınız? Bitmiş okulu açmanızı rica ediyoruz. Trabzon şehir merkezinde Ahmet Saka İlköğretim Okulu, Bener Cordan, Bedri Rahmi, Yol-İş, Trabzon Endüstri Meslek Lisesi gibi okulların ciddi trafik problemleri var.
Başımıza kötü bir iş mi gelmesi gerekiyor, bir çocuğumuz yaralanırsa ya da ciddi şekilde yaşam tehdidi olursa mı tedbir alacaksınız? Bu okullarla ilgili ciddi ulaşım tedbirleri alınması gerekiyor."
SPOR SALONUNUN KİRİŞLERİNİ YANLIŞLIKLA KESTİLER, KULLANILAMIYOR
"Yine burada Mimar Sinan Ortaokulu var. Bu okulun spor salonu da var. Ancak bu spor salonunun kirişlerini yanlışlıkla kesmişler. Bu yüzden spor salonu kullanılamıyor. Bir zahmet becerip salonu yıkacaksınız, yeni bir salon yapacaksınız. Ya da mümkünse salonu güçlendirip kullanıma açacaksınız. Bütün sorunları halının altına süpüremezsiniz."
Ortahisar Trabzon’un merkezi. Sayılar sorulduğunda, ‘efendim okullarımızda derslik başına ortalama şu kadar öğrenci düşüyor’ diyorsunuz. Bir zahmet açıklayın. Hangi okul türlerinde ortalama kaç öğrenci düşüyor? Bu hesaplamayı yaparken kapatılmış olan okulların dersliklerini de hesaba katıyor musunuz? Ortahisar’da bir Anadolu Lisesi'ne ihtiyaç var mı? Bunu da açıklayın.
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ISITILAMIYOR
"Okullarımızın çok ciddi sorunları var. Trabzon’daki okullar ciddi problemlerle karşı karşıya. Hazır gelmişken, bir Milli Eğitim Müdürümüzü Trabzon Endüstri Meslek Lisesi’ne bekleriz. Kış yaklaşıyor. Sayın hocama sesleniyorum: Paltonuzu sağlam giyin. Çünkü okul soğuk, ısıtamıyorsunuz. Sağlam bir paltoyla Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret etmenizi bekliyoruz."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç ise, “Yine her ilimizde olan aynı sorunlar var. Üniversite ve meslek okullarının yurtları arasında ulaşım problemleri var. Bu durum çocuklarımızı ve gençlerimizi zorluyor. Üniversite öğrencileri ne yazık ki barınma problemini aşamayıp, devletin kontrolünde olmayan, anne babaların çocuklarını güvenli bulamayacağı yurtlara gitmek zorunda kalıyor. Kira bedellerinin arttığı noktada, devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, kirayı da karşılayamayınca dışarıda kalıyor ve üniversite hayatını bırakmak zorunda kalıyor. KHK yurtlarında 100 öğrenciden sadece 13’ü yurda yerleşebiliyor. Geri kalan 87 öğrenci ne yapıyor diye soruyorlar mı bakanlar kendilerine?” dedi.