TTSO Başkanı Erkut Çelebi, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, oda olarak üyelerinin üretim, ihracat ve istihdam kapasitelerinin artırılması için birçok çalışma yaptıklarını vurgulayarak, “Üyelerimizden isteğimiz odaya gelmeleri, buradaki profesyonel arkadaşlarımızdan yararlanmaları. Herkese, her projeye kapımız açık” dedi.
Toplantıda TTSO Proje Ofisi uzmanları tarafından odanın 2025 yılı faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verildi.
213 FİRMA İLE 8 KÜMELENME PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR
Sunumda TTSO’nun Mobilya, Gıda, Sağlık Turizmi, Tekstil ve Ayakkabı, Medikal, Kuyumculuk, İnşaat ve Bölgesel Sağlık Turizmi sektörlerinde 8 kümelenme projesi yürüttüğü ve bu kümelenmelerde 213 firmanın yer aldığı belirtildi. Avrupa Birliği ve Ulusal Proje başlıklarında 10 projenin yer aldığı, Model Fabrika, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma, İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi, Kişiye Özel İmplant Altyapısının Geliştirilmesi Projesi gibi Trabzon’un önünü açacak önemli projelerde de TTSO’nun önemli rol oynadığı vurgulandı.
TTSO’nun ayrıca Araklı’da kurulması planlanan Karma OSB ve Tonya’da planlanan Tarım İhtisas OSB projelerinde de yer aldığı belirtildi.
ÜYELER YURT DIŞINA AÇILDI
TTSO’nun yürüttüğü projeler kapsamında üyelerin Çin Mobilya Fuarı, İstanbul İnşaat Fuarı, İstanbul Gıda ve Teknolojileri Fuarı, Gürcistan İnşaat Fuarı, Çin, Dubai, Batum, Antalya ve Ankara turizm fuarlarına katıldığı, ayrıca Bulgaristan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan başta olmak üzere birçok ülke iş insanlarıyla çeşitli sektörlerde ikili iş görüşmeleri organize edildiği vurgulandı.
121 GENCE EĞİTİM VERİLDİ, 70’İ İSTİHDAMA KATILDI
TTSO’nun sektörlerin taleplerine göre yürüttüğü eğitim programlarında ise 2025 yılında 121 işsiz gence çeşitli iş kollarında eğitim verildiği, bu gençlerin 70’inin 16 firma tarafından istihdama katıldığı ve eğitim programlarının 2026 yılında da devam ettiği belirtildi.
TTSO ayrıca Sektörel İhtiyaç Analiz Raporları, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi sektör raporları ve ülke raporları hazırlayarak firmalara rehberlik etti.
12 EĞİTİM DÜZENLENDİ
TTSO firmaların değişen dünyaya ayak uydurması için de birçok eğitim faaliyeti düzenledi. Başta karbon ayak izi ve dijitalleşme olmak üzere düzenlenen 12 eğitime 350’den fazla kişi katıldı. Ayrıca 15 firmaya da kurumsal karbon ayak izi raporu danışmanlığı hizmeti verildi.
8 COĞRAFİ İŞARET VE 120 MARKA
TTSO ayrıca Trabzon’un coğrafi işaretli ürünlerinin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar kurumsal olarak Akçaabat Köftesi ve Kuymak coğrafi işaretlerini alan ve diğer bir çok coğrafi işaretin de başvuru sürecinden alımına kadar danışmanlık hizmeti veren TTSO, Akçaabat Un Helvası, Trabzon Karayemişi, Trabzon Kokulu Üzümü, Trabzon Fanilası, Aho Peyniri, Trabzon Dondurması, Sürmene Tenekede Mısır Ekmeği gibi ürünlere coğrafi işaret alınmasıyla ilgili olarak da çeşitli kurumlarla ortak çalışmaları devam ediyor.
TTSO’nun ayrıca 2025 yılında üyelerinin 120 marka ve 50 barkod işlemini de gerçekleştirdiği ifade edildi.





