Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantıları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in başkanlık yaptığı toplantıda Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal, vatandaşların mahalle, ilçe ve Trabzon ile ilgili taleplerini anlatarak yatırımların önemine dikkat çekti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı 3. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında yapıldı. Meclis Toplantısı’nda Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal, sunum gerçekleştirerek meclis üyelerine bilgi verdi. Karal, “Kent konseyleri şehirle ilgili projeler ve fikirler üretebilir. Ortak akıl ortaya çıktıktan sonra bunları meclise ya da belediyeye gönderebilir. Ama bunların tümü öneridir. Projemiz, 2025- 2029 stratejik bütçe çalışmasına destek olacak. 18 ilçede 710 mahallede kişilerle yüz yüze görüşme gerçekleştirdik. 13 bin 696 katılımcı ile görüştük. Daha sonra ortaya çıkan kodları değerlendirerek analiz ettik. 19 rapor oluştu, 18 rapor ilçelere, 1 rapor Büyükşehir Belediyesi’ne dönük. Kişilerden, Trabzon şehri için kamu yatırımları açısından öncelikli gördükleri ilk 5 alanı sıralamalarını istedik” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIMIZIN İSTEKLERİ ORTAK

Vatandaşların isteklerini değerlendirdiklerini belirten Karal, “Biz mahallelere nüfus oranlarına göre ulaştık. İnsanlar diyor ki, önümüzdeki 2025-2029 stratejik planlama döneminde bu başlıklarda yatırım yapılırsa mahallemiz, ilçemiz ve şehrimiz için önemli olur. Vatandaşlar ilk olarak, şehirde iş imkanlarının artırılmasını istiyor. İkinci başlığımız Hafif Raylı Sistem. Üçüncü başlığımız otopark sorunu. Dördüncü başlığımız ise sanayi yatırımlarının artırılması yönünde. Yollar ile ilgili bazı düzenlemeler isteniyor. İnsanlar çok farklı fikirler ortaya koydu, biz de değerlendirmek durumunda kaldık. Kamu yatırımları açısından baktığımızda kadın ve erkekler arasında çok fark yok. Hemen hemen herkes aynı şekilde isteklerde bulunuyor. Yaş grupları açısında da aynı şekilde, yani insanlarımızın istekleri ortak. Dolayısıyla bu tarz raporlar göz önünde bulundurulursa şehrimiz açısından iyi olacaktır. Başkanımızın geçen hafta açıkladığı üzere Hafif Raylı Sistem bizim için çok önemli bir kazanım” diye konuştu.

BEKLENTİLERİ SIRALADI

Başkan Karal, genel vatandaşların taleplerini şu şekilde olduğunu sıraladı: “Akçaabat açısından baktığımız zaman, yol onarım ve yapım işleri, trafik ve toplu taşıma konusunda istekleri var. Çevre koruma ve temizlik konusunda istekleri var. Bu konu yayla noktasında dile getirildi. Kırsala yakın yerlerde içme suyu sorunu söylendi. Araklı açısından baktığımız zaman Hafif Raylı Sistem, trafik, otopark ve sanayi ön plana çıktı. Ama kendi içerisinde trafik, yol yapımı, toplu taşıma konuları ön plana çıkıyor. İlçelerin genelini birlikte değerlendirdiğimizde aslında vatandaşların önde gelen beş isteği ortaya çıkıyor. İş imkanının artırılması, trafik sorununun çözülmesi, özellikle Güney Çevre Yolu’nun yapılması noktasında çok büyük beklentileri var. Hafif Raylı Sistem sürecinin hızlandırılması bekleniyor. Otopark sorununun çözülmesini talep ediyorlar. Sanayiye yönelik yatırımların ve toplu taşıma araçlarının artırılması konusunda istekleri mevcut. Yol ve sosyal tesisler konusunda da beklenti mevcut. Sağlık hizmetleri ile ilgili yine beklentileri olduğunu söyleyebilirim. Bütün ilçe belediyelerine yönelik bu raporlar ayrı ayrı oluşturuldu.”

KİTAPÇIK İLÇELERE ULAŞTIRILACAK

Başkan Genç, raporun her ilçe belediye başkanına ulaştırılmasını isteyerek, “Emeğinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş. İlçe belediyelerimiz de bu raporu edindikten sonra raporun içeriğiyle ilgili konsey başkanımızı ve yürütme kurulu üyelerimizi davet ederiz. Merak ettiğimiz hususlar ile ilgili bir değerlendirme olur” ifadelerini kullandı.

TİSKİ YATIRIMLARINA DEVAM EDECEK

Toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hayati Yavuz, TİSKİ’nin yatırımlarına devam etmesi için kredi çekeceğini söyledi. Yavuz, “TİSKİ Genel Müdürlüğü’nün “Şalpazarı Grup İçme Suyu İnşaatı Yapım İşi” için 7 milyon TL ek kredi kullanılması kararı oy birliği ile kabul edildi. TİSKİ Genel Müdürlüğü, İller Bankası AŞ’den geçmişten gelen elektrik ve akaryakıt borçları için 220 milyon TL kredi çekecek” dedi.