Trabzon

Bugün Trabzon'un, yarın Türkiye'nin sorunu

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) tehdidi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) tehdidi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İlk kez 2018 yılında Artvin'de tespit edilen bu zararlı böcek, kısa sürede Karadeniz Bölgesi üzerinden Türkiye'ye yayılmaya başladı. Göktürk, bu böceğin Türkiye'nin tarımsal üretimini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

Kahverengi kokarca böceği, özellikle fındık, elma, armut, şeftali ve domates gibi tarım ürünlerine büyük zarar veriyor. Böceğin Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği tahmin ediliyor ve yayılış sınırı olmaması nedeniyle tüm Türkiye'yi tehdit edebileceği öngörülüyor.

Prof. Dr. Göktürk, 2017 yılında bu zararlının Türkiye'de görülmeye başlandığını, 2018 yılında Kemalpaşa bölgesinde tespit edildiğini ve 2020 yılında pandeminin de etkisiyle yayılımının hızlandığını belirtti.

Uzmanlar, kahverengi kokarca böceğinin tarımsal ürünlerde kalite düşüşüne ve ciddi ekonomik kayıplara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Böceğin yayılması, özellikle fındık, elma, armut, şeftali ve domates gibi ürünlerin üreticilerini büyük bir endişeye sürüklüyor.

Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği tahmin edilen kahverengi kokarca böceğinin yayılış sınırı olmaması nedeniyle, bugün Doğu Karadeniz'in sorunu gibi görünse de, önümüzdeki 5 yıl içerisinde tüm Türkiye'nin sorunu haline geleceği öngörülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mücadele çalışmaları devam ediyor. Feromon tuzakları kullanılarak böceklerin yakalanması ve yapay kışlaklar oluşturularak böceklerin kontrol altına alınması planlanıyor. Göktürk, böcekle mücadele için dünya genelinde çeşitli yöntemlerin kullanıldığını ancak zararın boyutunun hala çok büyük olduğunu vurguladı.

Göktürk, önlem alınmaması durumunda bu böceğin, Doğu Karadeniz'deki fındık üretimine ek olarak İç Anadolu'da kayısı ve kiraz bahçelerine, Akdeniz'de ise narenciye bahçelerine zarar verebileceğini belirtti.

Böceğin yayılmasının durdurulması için acil ve kapsamlı bir mücadele gerektiğinin altını çizdi.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }