Bölgesel

Bu deney Türkiye'de ilk defa Trabzon'da yapıldı! Depreme dayanıklı ahşap

KTÜ’nün TÜBİTAK Projesi kapsamında geliştirdiği “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışmanın depreme dayanıklı deneyi Türkiye’de ilk defa Trabzon’da yapıldı.

Loading...

Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim görevlleri tarafından TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında geliştirdiği “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışmanın deprem deneyi bugün yapıldı. 

KTÜ inşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarında yapılan“Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" etkinliğine Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ile çalışmada yer alan öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

TÜRKİYE’DE İLK DEFA YAPILIYOR

Programda ilk olarak çalışma ile ilgili bilgi verilirken, ardından KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı konuştu. Prof. Dr. Çuvalcı, "Bugün önemli bir gün Üniversitemiz, ülkemiz için önemli bir gün. Bugün heyecanlıyız. Üniversitelerimizin asli görevlerinden bir tanesi, uygulamaya yönelik bu tür çalışmalar. Evet bugün depreme dayanıklı, hafif, ekonomik ahşap malzemenin deprem testi Türkiye’de ilk defa burada yapılacak. Üniversite olarak bu tür çalışmaları önemsiyoruz. Hocalarımızın bu tür çalışmalarda görev almasını, ülkemizin, bölgemizin problemlerini çözmesini destekliyoruz. Depremlerde insan kaybı yaşadık, ekonomik kayıp yaşadık. Dünyada kullanılıyor. Ülkemizde de kısmen kullanılıyor. Disiplinler arası bir çalışma. Orman Endüstri mühendisliği bölümünü ahşap, deprem kısmını İnşaat bölümü çalışıyor. Bu yapıların deprem karakteristikleri beli değil. Bağlantıları, bu konuda bilgi eksikliği var. Bizim amacımız uygulamayı yapacak mühendislere bir yol haritası belirlemek. Üniversitelerin birinci görevi bu bilgi. Daha sonra bunu toplama yaygınlaştırmak” dedi. 

RİSKİN ANALİZİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Geçtiğimiz yıl bir bölgemizde depremle beraber 53 bini aşkın can kaybımız, ciddi manada yaralımız ve ciddi manada kamu kaynağının yok olduğunu gördük. Yöremizde benzer afetlerle karşılaşıyoruz. Riskin önce analizi, sonrasında tedbirler, yani olmadan bilimden istifade edip tedbir almak önemli” dedi. 

KTÜ’nün teknik yönüne dikkat çeken Genç, “Bu çalışmaları yürüten değerli hocalarımıza, akademisyenlerimize, iş adamlarımıza ki bu iş birliği ile yapılıyor. TÜBİTAK Projesi ile yeni uygulamların öne çıkmasını görmek ki belki onların pratiğe yansıması noktasında nasıl adımlar atılacağını görmek kıymetli. Bu hükümetimizin de, Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Türkiye 100 yılı adımlarında, riskten önce tedbirleri alarak bilinçli şehirler oluşturmak adına bizlerin de sorumluluğu var. Burada üretilen bilgiden istifade edeceğiz. Bu bilgilerle oluşturacak yeni adımlar bütün toplum hayatımıza da katkı sağlayacak” dedi. 

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bizim alışkanlıklarımız daha lokal, şehirlerde olan depremlerdi. Hepimizin hatırladığı en büyük deprem doğudaki Erzincan Depremi.. Daha sonra Diyarbakır’da, Kütahya’Da oldu.. 1999 depremini burada ki bütün arkadaşlarımız hatırlar. 1999’da bölgesel deprem oldu. Merkez üssü Kocaeli. Daha sonra merkez üssü Düzce olan 2. Bir deprem. Büyüklüğü, yıkılıcığı aynı. Türkiye’de deprem gerçeğini bir defa daha anladık. Bunu anladık bir takım değişiklikler yaptık. Deprem yönetmelikleri değişti, mühendislerimiz buna göre hesaplamalar yaptı. Arkasından yeni yeni değişiklikler oldu. Şu anda bina yapmaya kalksanız, deprem yönetmeliğine göre yapmalısınız. Bizler ne yaptık? Japonlarla çalıştık. Deprem onlarda artık sıradanlaşmış.. Peki ne yapıyorlar? Afetle mücadele mi ediyorlar. Hayır ortak barışık yaşama kültürünü geliştiriyorlar. Bununla barışık yaşamak için önce yerleşim yerlerini planlıyorlar. Doğru yerde ve doğru şekilde planlıyorlar. 2.’si binalarını doğru yapıyorlar. Amerika’da ahşap kullanıyorlar. Şimdilerde bir kaç katlı,

10 katlı binalarda yapmaya başlamışlar. Trabzon’da ki yapı stoğu.. Trabzon’da bina stoğu kaç? Diyelim 200 bin. Bağımsız değil apartman dairelerini de tek tek saymak mecburiyetindesiniz. Bunları ahşaptan yapmaya kalkarsanız, kaç milyon metre küp gerekli. En basitinden 100 - 120 metre kare evi ahşaptan yapmak için ne kadar gerekli. Trabzon’da ki yapı stoğunu birden ahşaba çevirsek ormanlarlar yeter mi? Japonlarla çalıştık. Pek çok proje yürüttüm onlarla birlikte. Türkiye’de eğitimler veriyoruz. Ahşap, güzel estetik malzeme. Ama bunu çok katlı yapılması ve maliyet meselesini de dikkat etmek mecburiyetindeyiz” dedi. 

Konuşmaların ardından deney yapıldı.

KAYNAK: 61SAAT HABER MERKEZİ

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }