Kesilen cezayla birlikte, Ortahisar Belediyesine ve halkına büyük haksızlık yapıldığını ifade eden Kaya, Araklı’da meydana gelen sel sonrasında tırların çöpü taşıyamaması üzerine çözüme katkı vermek için kendi araçlarını devreye soktuklarını hatırlattı. 

ARAÇLAR 11 SAAT HİZMET VEREMEZ DURUMA GELDİ

Ancak araçların Araklı’da vatandaşların yolu kesmesi sonrasında 11 saat hizmet veremez boyutan geldiğini belirten Kaya, “Samimiyetimiz ve iyi niyetimizle yaşanan bu afet sonrasında çözüme nasıl katkı verebiliriz anlayışı ile yola çıktık. 

Aktarma istasyonumuzun bulunduğu alandan çöpler alınıp, Araklı’ya taşınamadı. Köprü var, o köprü tahrip olmuş. Tırlar, çöpleri oraya taşıma güçlüğü çekiyor. 

Bizim ekipteki arkadaşlara dediler ki, “Bu çöpleri taşıma konusunda tırlar gidemiyor. Siz taşır mısınız?” Bizim araçlarımız da alternatif yoldan toplanan çöpleri yakma tesisine taşımaya çalışmışlar. Orada köylü vatandaşlarımızın direnci ile karşılaşıldı” dedi. 

KÖYLÜLERİN MÜCADELESİNDE YANLARINDA OLDUK

Başkan Kaya, Araklı’da ki Katı Atık Entegre Tesisinin yapımı sırasında kendisinin de bizzat köylülerin mücadelesinde yanlarında olduğunu hatırlatarak, “Orada yapım sırasında bizzat oraya gitmiş köylü vatandaşların haklı mücadelesinde yanlarında oldum. Bugün de yanlarındayız. Çünkü hiç birimiz yaşam alanlarımızın bu şekilde tahrip edilmesine ya da öyle kötü kokular olmasını istemez. 

Orada yapılması vadedilen proje ile yapılan proje çok uyuşmuyor. İnanılmaz kötü koku oluşuyor. Orası yaşanmaz hale geliyor. Haklı olarak vatandaş tepki gösteriyor. Bizde o birliğin (TRABRİKAB) üyesi olarak orada kötü koku giderilmesi adına sık sık toplantı yapıyoruz. Çözüme katkı vermeye çalışıyoruz” dedi. 

SAMİMİYSELER, O SES KAYDINI DA YAYINLASINLAR

Kaya, sözlerini şu şekilde devam etti: 

“Vatandaşlar orada araçlarımızın önüne kesti. Meramları seslerini duyurmaktı. Orada araçlarımız 11 saat boyunca yoldan geçemedi. Epey sıkıntı oluştu. Ben orada bir vatandaş ile canlı, 2 vatandaş ile de telefon görüşmesi yaptım. 

Canlı telefon görüşmesini alıp kamuoyuyla paylaştılar. Ellerinde 2 tane de konuşma kaydı olması lazım.

Biliyorum ki o ses kaydı videolu görüşmeyi paylaşan arkadaşların elinde var. Samimiyseler o konuşmaları da yayınlasınlar. 

Orada oluşan o sıkıntı sonrasında araçlarımız 11 saat boyunca Trabzon’da çöpü toplayamadı. Vatandaş sitem etti. Bizde ne yapabiliriz dedik. 

O sıkıntıyı göz önüne alarak dedik ki, bu afet durumlarında bu çöplerin geçici olarak döküldüğü alan var mı? Dediler ki var. 

ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANININ DA BAŞVURDUĞU YÖNTEM

Burası dere yatağı değil. Altı beton olan, çöp sularının dereye sızma ihtimalinin sıfır olduğu bizden önce de depolama imkanı yapılıyor. Geçici olarak bu çöpü buraya dökmek zorunda kaldık. Neden çünkü; araçlarımız çöp yüklü. Ne yapacağız, ya şehirde çöp toplamayacaktık ya da uygun alan bulup dökecektik. 2 alternatifte uygun olanı bulmaya çalıştık. Bizden önceki belediye başkanımız da zaman zaman başvurduğu yöntem. 
Daha bizim kamyon damperini kaldırıp çöpü dökmeden Trabzon İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü baypas edilerek Ankara’dan ceza yazıldı. Bu ceza Ahmet Kaya’ya değil, Ortahisar Belediyesine de değil Trabzon halkına yazıldı. 

AK PARTİ BELEDİYESİ DÖNEMİNDE ÇÖPLERİN DÖKÜLDÜĞÜ ALAN

Bu yapılanı kabul etmek mümkün değil. 18 ilçe belediyemiz, Rize’de ki belediyelerimiz benzer yönteme başvurdu. Bir afet vardır, bu afette palyatif çözümler üretilebilir.  

AK Parti belediyesi döneminde çöplerin döküldüğü o alana biz çöp döktük diye haksız bir cezaya maruz kaldık. Yasal yollarından bütün hakkımızı arayacağımız herkesin bilmesini isteriz. Bu haksızlık, ayrımcılıktır. Bize şu denilmiştir: O alanı AK Partili belediyeler afet döneminde kullanabilir ama siz kullanamazsınız. Hatta çöp dökülmesinin görüntüleri elimizde var. Arzu edene gösterebiliriz” 

REHİN ALMA POZİSYONU YOKTU

Ortahisar Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz, “Araklı’da ki tesisle alakalı bir çok arkadaşımız görmüştük. Tam teşekküllü tesis yapılmış. Ben şahsen bizzat gezme fırsatı buldum. Ön görülen ile bugün arasında bazı eksiklikler var. Bununla ilgili hem valilik, hem büyükşehir, ilçelerinde dahil olduğu düzeltmeler ile ilgili çalışmalar halen daha devam ediyor. Bir şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Her şehre öyle bir tesis gerekliliği en son yaşanan pozisyonda da ihtiyaç olduğu görülmekte. Lakin bu pozisyonda sizde hem vekillik, hem de daha sonra burayla ilgili halkla bir çok görüşme ve istişareye katıldınız. Orada bir beklenti oluşturdunuz diye düşünüyoruz. 

Ama biz basında ve sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla söylemleriniz, heme hemen hiç biri birini tutmadı. Ne gibi: Rehin alınma gibi bir pozisyon zaten yoktu. Çözümle ile alakalı yine Büyükşehir’in taşıma sorumululuğu olmadığını sizde biliyorsunuz. 

Bizim kanaatimize göre orada halk yanılmıyorsam, bir yetkili görmek istedi. 17 ilçenin bütün araçları oraya çöpünü rahatlıkla taşıdı. Hiç bir ilçede yeni yer arayışı olmadı. Yanılmıyorsam orada ki halk ki izlediğimiz videodan gördüğümüz kadarıyla bir yetkili, sizi görmek istedi. Sanırsam orada olsaydınız bu kadar polemiğe girmeyece.. 

Daha önceden yapılmış yanlış varsa ki siz söylüyorsunuz. Bizim belgemiz yok. Varsa tekrar yanlış yapılarak yapılmaması kanaatindeyiz Yazılan cezanın çok hukuksuz veya haksız olduğu, Trabzon’a yazıldığı hususundan ziyade, iş bilmezlik olay sonucunda yazıldığı kanaatindeyiz” dedi. 

KOKU OLMAYACAK DENİLMİŞTİ

Kaya, “Çöp tesisi yapılma sürecinde gittim. Vatandaş mağduriyeti oluşmaması adına vatandaşın yanında yer aldım. Yine gittim. Kötü kokunun binlerce vatandaşımızı nasıl olumsuz etkilediğini gördüm. Evet çok güzel tesis yapıldı. Ama orada vadedilen hiç koku olmayacağıydı. Ama bugün de koku var. Bir şekilde o kokuyu yok etmemiz lazım. Bu bir insanlık görevi. Vatandaş orada balkonuna çıkıp pis kokuya maruz kalıyorsa hepimizin sorun. 

Biz sadece oraya ilişkin değil, nerede haksızlık varsa orada olmayı kendine görev edinmiş insanlarız” dedi.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ