Ortahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 2024 yılında görev alanıyla ilgili faaliyet raporunu açıkladı. Zabıta ekipleri; bakkal, market, zincir market, konaklama tesisleri, semt pazarı, fırın, kasap, pastane ve gıda üretimi yapan işletme ve iş yerlerini sıkı bir şekilde denetledi. Yürürlükteki mevzuatlara uymayan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen, çalışma usullerini ihlal eden işyeri ve işletmelere süreli ve süresiz kapatma, ruhsat iptali ve para cezaları uygulandı.
BAŞKAN KAYA: “HALKIMIZIN HUZUR VE GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Zabıta Müdürlüğünün görev alanına giren konuların doğrudan halkın sağlık, huzur ve güvenliğiyle ilgili olduğunu belirten Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Zabıta ekiplerimiz haftanın 7 günü, 24 saat esasına göre büyük bir özveriyle hizmet ediyor. Ortahisarımızda halkımızın huzurunu sağlayarak, sağlığını ön planda tutarak, iletilen talep ve şikâyetleri yerinde ve zamanında sonuçlandırarak kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getiriyor. Geride kalan 2024 yılını yoğun bir mesai ve gayretli çalışmalarla tamamlayan zabıta ekiplerimize halkımız adına teşekkür ediyorum” dedi.
ZABITA MÜDÜRLÜĞÜNÜN 2024 YILI FAALİYET BİLGİLERİ
Ortahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 44 adet işyeri ve meskenin valilik/kaymakamlık oluruyla süreli ve süresiz olarak kapatıldığı belirtilerek Müdürlüğün 2024 yılını içeren çalışma ve faaliyetleriyle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
“Zabıta Müdürlüğümüz kendi görev alanına giren konularda vatandaşlarımızı mağdur edecek, sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir konuda taviz vermeden çalışmalarını yürütmüştür. Yapılan denetimler neticesinde 44 adet işyeri ve meskenin valilik/kaymakamlık oluru ile süreli ve süresiz kapatılmaları yapılmıştır. Bu kapsamda 2 adet özel eğitim kurumu, 17 adet mesken, 1 adet masaj salonu, 14 adet konaklama tesisi, pansiyon, apart, 1 adet çay ocağı, 2 adet kafe, 3 adet restoran, 4 adet kıraathane kapatıldı. 2 bin 327 adet işyeri, tabela Türkçeleştirme çalışması kapsamında denetlenmiştir. 3 bin 113 adet çeşitli iş kollarına ait işyerleri mevzuatta belirtilen hususlara uygun olarak denetlenmiştir. 12 kişi hakkında işgal, hafriyat vb. suçlar kapsamında 5326 Sayılı Kabahatler Kanuna Göre İdari Yaptırım Karar tutanağı tanzim edilmiştir.”
RUHSATSIZ ÇALIŞAN 28 İŞLETMENİN FAALİYETİNE SON VERİLDİ
“522 adet işyerine Belediye Encümenince para cezası ve kapatma kararı verilirken, 311 işletmeye ruhsatsız ve ruhsat harici faaliyetinden dolayı işlem yapıldı. Bu kapsamda 22 adet işyeri ruhsat harici faaliyetini sonlandırdı, 17 adet işyeri mühürlendi, 48 adet işyeri 7464 sayılı Kanuna göre değerlendirilmesi için sevk edildi. 126 adet işyeri ruhsat aldı, 27 adet iş yeri bulunduğu mekânı tahliye etti, ruhsatsız bir şekilde çalışan 28 adet işyerinin faaliyetine son verildi.”
34 İŞLETMEYE TEMİZLİK KURALLARINA UYMAMAKTAN CEZA VERİLDİ
İşletmelerin ve işyerlerinin çalışma usullerine uyup uymadıklarının sıkı bir şekilde denetlendiğinin kaydedildiği açıklamada, “Bunların yanında 34 adet işletmeye genel temizlikten, 12 adet işletmeye açma ve kapama saatlerine riayetsizlikten, 3 adet işletmeye eksik gramajlı ürün satışından, 27 adet işletmeye fahiş fiyat ve fiyat tarifesi bulundurmamaktan, 3 kişiye halkın refah ve huzurunu bozacak davranışlarda bulunmaktan, 3 kişiye inşaat ve yıkım işlemleri sırasında güvenlik tedbirleri almamaktan, 5 kişiye işgal ve izinsiz kazı, tadilat çalışması yapmaktan, 14 adet işletmeye ölçü ve tartı aletlerinin periyodik bakımı yapılmadığından, 98 adet işletmeye son kullanma tarihi geçmiş ürünleri reyonda satışa sunmaktan, 6 adet işletmeye yangın söndürme cihazı muayenesi yaptırmamaktan tespit tutanağı düzenlenerek encümence ceza verilmiştir” bilgisi paylaşıldı.
21 ADET İŞ YERİ VE İŞLETMEYE SÜREKLİ İŞGALİYE İZNİ VERİLDİ
Açıklamada, sokaklarda işgaliyeyle ilgili yapılan başvurularla ilgili şu bilgiler verildi:
“4 adet kestane satış yeri işgaliyesi, 4 adet mısır satış yeri işgaliyesi, 31 adet işyerine mevsimlik olarak işyerlerinin önlerini (masa ve sandalye) kullanmak üzere işgaliye verildi. 21 adet işyeri ve işletmeye ise sürekli işgaliye yeri verildi. İki ayrı firmaya ait şehrin muhtelif yerlerinde iş yeri önlerinde toplam 247 adet dondurma dolabı işgaliye izni verildi.”
SEMT PAZARLARI DÜZENLİ OLARAK DENETLENİYOR
Semt pazarlarının düzenli olarak denetlendiği, kurallara uymayan pazarcılara ve satıcılara cezai müeyyide uyguladığı belirtilerek, “Semt pazarlarında gıdaların üzerine konulan etiketler, fiyat tarifesine göre denetlenmiştir. Semt pazarlarında izinsiz işgaliye yapan 11 adet seyyar satıcı kaldırıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü ve zabıta ekiplerimiz açık gıda satışı yapan pazar esnafını denetliyor. 2024 yılı düzenlenen kurban sahası 20 dönüm arazi üzerine kuruldu. Kurulan bu alanda, 151 adet büyükbaş hayvan yeri, 55 adet küçükbaş hayvan yeri, 1 adet bıçak satış yeri, 1 adet çay ocağı ve 1 adet lokanta oluşturuldu. Yapılan kurban sahalarında rutin denetimler düzenli olarak gerçekleştirildi” bilgisi verildi.
837 ADET İŞ YERİ VE İŞLETMEYE RUHSAT VERİLDİ
2024 yılında iş yeri ve işletme açılmasıyla ilgili Zabıta Müdürlüğü’ne toplamda 907 adet ruhsat müracaatının olduğu, bunlardan gerekli şartları taşıyan işletme ve işyerine 643 adet sıhhi ruhsat, 130 adet GSM ruhsatı, 64 adet umuma açık ruhsat olmak üzere toplamda 837 adet ruhsat verildiğini aktararak, 150 adet işyerinin ise faaliyetini sonlandırdığını ifade edildi.
DİLENCİLERE VE SEYYAR SATICILARA TAVİZ YOK
Dilencilik ve seyyar satıcılık yapanlara asla geçit verilmediğinin altı çizilerek, özellikle istismar edilerek sokaklarda satıcılık yaptırılan çocuklarla ilgili gerekli çalışmaların titizlikle yapıldığı ve alınan tedbirlerle bu tür durumların önüne geçildiği vurgulandı.