Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Sibel Alemdaroğlu’nun öncülüğü ve Veteriner Hekim Dilek Özkan’ın moderatörlüğünde düzenlenen Hayvan Hakları Dernekleri toplantısına katıldı.
Ortahisar Belediyesi çok amaçlı salonunda gerçekleşen toplantıda; Trabzon Barosu Hayvan Hakları Komisyon Üyesi Av. Neslihan Çıtlak, Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (TRAHAYKO) Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, Çevre ve Hayvanları Koruma Hayvan Severleri Bilinçlendirme (ÇEVHAYKO) Derneği Başkanı Melahat Altuntaş, Akçaabat Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nurettin Cumur, Çarşıbaşı Empati Derneği Başkanı Dilara Kara, Hayvan hakları savunucusu Tanju Alioğlu konuşmacı olarak yer aldı.
Hayvanseverler, sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan ancak tepkilere rağmen yasalaşan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili görüşlerini ve endişelerini dile getirdi.
Birçok hayvan severin de katıldığı toplantıda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Meclis’ten geçerek yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesinin iktidarın suni gündem oluşturma çabasının sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.
“GÜNDEMİ MEŞGUL ETMEK İÇİN SORUN ÜRETTİLER”
Türkiye’de Sokak hayvanlarından önce konuşulması gereken çok daha ciddi sorunlar olduğuna işaret eden Başkan Kaya, “Öncelikle bir üzüntümü ifade edeyim. Yani bu kadar sorunun olduğu bir ülkede, bu kadar sıkıntının olduğu bir ülkede sanki hiçbir şey yokmuş gibi başka bir şikâyetimiz yokmuş gibi getirdiler; 160 Sayılı maddeyi, Hayvanları Koruma Kanunu adı altında bizlere dayattılar. Oysa bu ülkenin çok daha ciddi sıkıntıları var. Bu hayvanlar merhametli insanlar sayesinde, bizler sayesinde, sizler yaşama tutunuyor zaten. Konuşulması, çözülmesi gereken çok daha öncelikli sorunlar var. Ama sanıyorum iktidar yönetenler, bütün bu sorunlar konuşulmasın, onların üstü bir şekilde örtülsün. Gündemi başka şeyleri meşgul edelim diye durduk yere bir sorun ürettiler. Başka bir şekilde izah edemiyorum” dedi.
“ASLA ÖLDÜREN, KATLEDEN TARAFTA OLMADIK, OLMAYACAĞIZ”
Sokak hayvanlarının yaşaması için sürekli mücadele halinde olacaklarını belirten Başkan Kaya, “Asla öldüren, katleden tarafta olmadık, olmayacağız” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yıllardır bu hayvanlarla, sokaklarda, evlerimizde, mahallelerimizde bir arada yaşıyoruz. Bahsedildiği ölçüde büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Elbette bazı saldırgan hayvanların toplum hayatı içinde olmaması gerekir. Bazı hayvanlara ilişkin bir takım sıkıntılar da yaşandı. Bunlar da bugüne kadar çözüldü. Bir sorun olmadan halledilebildi. Ama sanki Türkiye'nin en büyük sorunu buymuş gibi oturdular alelacele bir yasayı önümüze koydular. Birkaç yerde ifade ettik, etmeye de devam edeceğiz. Biz bütün gücümüzle sokak hayvanlarının, bu canların yaşaması için mücadele edeceğiz. Asla öldüren, katleden tarafta olmadık, olmayacağız. Bunu kim düşünüyorsa varsın uygulasın Böyle bir caniliği kabul edemiyoruz. Bunun adı caniliktir. Başka bir şey değildir. Ne istiyorsunuz bu canlardan? Yani insan bunu sormadan edemiyor. Ne istiyorsunuz bu canlardan?”
“BU SORUNU HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ”
Söz konusu toplantıdan elde edilecek görüşler doğrultusunda Trabzon’daki Sokak hayvanlarıyla alakalı sürdürülebilir bir yol izleyeceklerini ifade eden Başkan Kaya, “Benim evimde iki tane kedim var. Burada da sokaktan sahiplendiğimiz Sütlacımız var. Görmediğimiz zaman moralimiz bozuluyor. Neşemiz, huzurumuz, her şeyimiz bu hayvanlar. Ama sanki hayvanlar sorunmuş gibi meseleyi büyüttüler, oturdular bu konuda yasa yaptılar. Gerçekten insanın sinirlenmemesi mümkün değil yani. Böyle bir sorun var kucağımızda ve bu sorunu hep birlikte aşacağız. Merhametin, vicdanın insan olmanın gücünden faydalanarak aşacağız. Hiçbir canımıza kıymadan hiçbir canımızın rencide olmasına zarar görmesine izin vermeden Trabzon olarak biz bu meseleyi aşacağız. Bu konuyu Trabzon'da biz sorun olmaktan çıkarıp kısırlaştırmadan sahiplenmeye kadar, bütün bu süreçle ilgili neler yapabileceğimizi konuşacağız, fikirler üretip sürdürülebilir bir hale getireceğiz. Çünkü hepimizin sorumluluğu var” diye konuştu.
“CANLARIMIZ İÇİN BÜTÜN GÜCÜMLE MÜCADELE EDECEĞİM”
Hayvanseverlerin sokak hayvanlarının yaşaması için verdiği mücadelede yanlarında olacağının altını çizen Başkan Kaya, “Karşımızda vicdandan, merhametten, insanlıktan nasibini almamış bir yapı var. Ben öyle değerlendiriyorum. Ne istiyorsunuz bu hayvanlardan, kime ne zararı var bu hayvanların? Dolayısıyla ben inanıyorum ki bu birliktelik, akıl ortaklığı bu meseleyi çok rahat yönetilebilir hale getirecek. Bu anlamda, canlarımızı yaşatmak üzere yerel yönetim olarak bize hangi noktada, hangi sorumluluk düşüyorsa, bu sürecin doğru yönetilmesine dair ne gerekiyorsa yapacağız. Hiç endişeniz olmasın. Trabzon'da bir tane sokak hayvanının katledildiğini, merhametsizliğe uğradığını, bir haksızlığa uğradığını duymayacaksınız. Ben o konuda bütün gücümle mücadele ediyorum, edeceğim de. +Bize de hangi noktada nerede ihtiyacımız varsa sonuna kadar yanınızdayız” dedi.
“ORTAHİSAR BELEDİYESİ MAMA ÜRETİM FABRİKASI KURACAK”
Ortahisar Belediyesi olarak sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarını sürdüreceklerini ve bir mama üretim fabrikası kuracaklarını müjdeleyen ifade eden Başkan Kaya, “Trabzon’daki sokak hayvanlarımızın yaşaması konusunda sağ olsun Meclis üyemiz Sibel Hanım da mücadele ediyor ve sürekli beni bilgilendiriyor. Ortahisar Belediyesi olarak bu konudaki çalışmalarımız da devam edecek. Rehabilitasyon merkezimizi büyütmekten tutun, orayı ruhsatlandırmaya kışın açmaya ve canlarımızı sahiplendirmeye kadar… Hatta bir mama üretim fabrikasına da açmayı düşünüyoruz. Şimdi bir kampanya da yapacağız. Belediye olarak sokak hayvanı sahiplenenlere bir yıl mama desteği vereceğiz. Sizlerden gelen önerileri de değerlendirerek yapacağımız kampanyaları çeşitlendireceğiz, büyüteceğiz. Kısacası bu süreci doğru yönetelim istiyoruz. Bunda da ortak akla ihtiyacımız var” diyerek sözlerini noktaladı.
Program, açılış konuşmasının ardından toplantıya katılan dernek başkanları ve temsilcilerinin sunumlarıyla devam etti. Toplantının sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.