Trabzon

Başkan Ekim 61saat'e konuştu! "Akçaabat ihmal mi ediliyor?"

Trabzon Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, 61saat TV’ye konuştu.

Trabzon Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, 61saat TV’ye konuştu. 61saat Yazıişleri Müdürü Erhan Esaspehlivan ile özel bir röportaj gerçekleştiren Başkan Ekim, ilçenin geçmişi, geleceği ve yapılan veya devam eden yatırımlarla ligili konuştu. 

Başkan Ekim, konuşmasına ilk olarak Trabzon’da geçen hafta yaşanan felakette büyük zararlar alan ilçelere geçmiş olsun dilerek başladığı konuşmasında, “Öncelikle Araklı, Sürmene, Arize ve Yomra'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletelim. Burada tabii yağışlar başladıktan sonra, zaten uyarılarla beraber temkinli bir şekilde biz bekliyorduk. Şu anda da bizim ekiplerimiz bölgelerinde çalışıyorlar. Orada, büyükşehir belediyemizin koordinasyonunda, hem köy yollarının açılmasıyla hem de şehir merkezinin temizlenmesi ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum oradaki bütün hemşehrilerimize. 

Ayrıca, şu önemli: İklim değişikliği ile beraber, özellikle son dönemlerde küresel ısınmanın da etkisiyle, ani yağışların ön plana çıktığı dönemleri yaşıyoruz. Bununla ilgili tedbirlerimizi almamız gerektiğini ve bununla ilgili de şehirlerimizi iyi planlamamız gerektiğini düşünenlerdenim. Bizim de bununla ilgili problemlerimiz var. Geçmişte 1990 seli örneği var. 1990'daki selde, Akçaabat'ın önemli yer aldığı bir dönemdir. O dönemden bu döneme bazı derelerde ıslah çalışmaları yapıldı ancak kamulaştırma sorunlarından kaynaklı olarak, bazı ıslahları gerçekleştiremedik. Bu, önemli bir bütçe tutuyor, önemli bir yük getiriyor. 

BAKANLIK BÜTÇESİ İLE ÇÖZÜLMESİ ŞART

Bunun vermiş olduğu problemle beraber, belediye bütçeleri ile bu sorunu çözme imkanımız yok. Bunun bakanlık bütçeleri ile çözülmesi şart. Şöyle özetlemek gerekirse, şehirde bir dere yatağı var, geçmişte üzerinde yapılaşmış. O derenin kamulaştırılması gerekiyor ki ıslah edebilelim. Ancak vatandaş sizi yerine sokmuyor, bu problemimiz var. Bunun bir şekilde çözümlenmesi gerekiyor. Ancak yeni yapılan yapılarda, yeni yerleşim yerlerinde özellikle derelerden uzak yapılaşmalar yapılması ve dere ıslahı bittikten sonra yeni yerleşim yerlerinin inşa edilmesi gerekiyor. Yolları yaparken suyu toplayabileceğimiz, bertaraf edebileceğimiz akslar  tedbirler olmalı.  Ancak geçmişte oluşmuş doku içerisinde bu çözümleri üretmek zor. Bunun için acilen çözümler üretilmeli. Bölgemiz için, Doğu Karadeniz için elzem.

AKÇAABAT İHMAL Mİ EDİLİYOR? 

Kültür Yolu Festivali’nde Akçaabat’ta dünyaca ünlü Horon ekibi varken, farklı ilden ekip getirilmesine, “Akçaabat ihmal mi ediliyor, biraz yumuşak mı davranıyorsunuz” sorusuna Başkan Ekim,  “Yok, aslında değil. Akçaabat'ın  her şeyi ünlenmiş. Birilerinin tanıtımına ihtiyacı yok. Bizim Akçaabat köftesinin bir Gastronomi programına ihtiyacı yok. Ancak program tam olması için orada Akçaabat köftesi olmalı. Onların kaybı. Akçaabat köftesi artık ününü almış durumda.
Akçaabat köftesi ününü almış durumda. Herkes Akçaabat’a geldiğinde “köfte yiyelim” diyor. Yani bu konu artık belli bir noktaya gelmiş. 

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ VE HORON

Kültür Yolu Festivali ile ilgili olarak, bakanlığın programı konusunda yorum yapmam doğru olmaz. Ancak bizim kendi belediye olarak biliyorsunuz bir festivalimiz var. 32 yıldır düzenlenen bu festival, bütün Akçaabat halkının katkılarıyla yapılıyor. Bu katkıları ile yapılan festivalin içinde bizim horonomuz, diğer ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri kaynaşıyor. Bu önemli bir çalışmadır. Biz buradan bakıyoruz işimize, Akçaabat olarak festivali gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

SAHİLDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Başkan Ekim, Akçaabat Sahili ile ilgili yapılan projeleri de sıralayarak, “Yıldızlı ve Söğütlü bölgelerinde altyapı çalışmalarını tamamladık. Galenima Deresi yani Düzköy Deresi üzerinde köprümüzü tamamladık. Bazı yerlerde yağmur suyu kanalları yapıldı, taşkınları engellemek için ıslah çalışmaları DSİ Marifetiyle devam ediyor. Şehit Deresi’nde şu anda T kanalımız yapılıyor. Ayrıca Kireçhane Deresi üzerinde bir köprü daha başlayacak. Bu çalışmalar tamamlandığında, Yıldızlı’dan Akçaabat merkezine kadar bağlantıyı sağlamış olacağız. Bu bittikten sonra üst yapısı kalıyor. 1. Etap dediğimiz Söğütlü ve Yıldızlı tarafı var. Bu kısmın sene sonuna kadar projesini tamamlayıp, önümüzdeki yıl ihalesini yapıp 1. Etabı tamamlama hedefindeyiz.  O bölgede bizim ayrıca devam eden Kültür Merkezi inşaatımız sene sonuna doğru bitecek. Yaylacık tarafına geldiğimizde yüzme havuzumuz 1 yıl sonra bitecek. Ayrıca Söğütlü kısmında spor kompleksi var. Orası da tamamlanmış olacak yakın tarihte. Bunların hepsi birleştiğinde bu aks, D. Karadeniz Bölgesine hitap edecek. Örneği Samsun - Atakum’da var. Bu aks, bu haliyle gelen turistleri, Trabzonlu hemşerilerimizin kıyıyla iletişimini sağlayacak bir alana dönüşmüş olacak” diye konuştu. 

AKÇAABAT SAHİLİNDEKİ KANUNA AYKIRI BİNALAR NEDEN YIKILAMIYOR

Akçaabat sahilinde bazı yapıların yıkımı için valiliğin yazdığı yazıyla alakalı olarak ise Başkan Ekim, “Kaymakamlık üzerinden gelen yazılar var. Buna bir hamle daha yapılmalı. Sahil kesiminde usulsüz yapıların temizlenmesi için, yerin sahibi olan kurum bu konuda yerin sahibi olan kurum, bizden taleplerini gerçekleştirecek. Biz de makinelerimizi vereceğiz ve işlem çözülecek. Burada dirayetli, dik durmak gerekiyor. Sahili, toplumun genel menfaatine olacak şekilde düzenlemeliyiz. Bir kişi, iki kişi eğleniyor, ihtiyacını görüyor ama 130.000 kişinin menfaatine olacak şekilde düzenleme yapmalıyız” dedi. 

İMAR KONUSUNDA YAPILACAKLAR

Ekim, ilçelerin imarı noktasında Akçaabat’ın hangi konumda olduğuna ise, “İmar konusunda karar vermede bir problem yok. Büyükşehir kanununun vermiş olduğu en önemli avantaj, il genelinde plan bütünlüğünün oluşması. Şehirde bir bütünlük sağlanıyor ve yapılaşma şartları birbirine eşit. Bu önemli bir kazanım. İtiraz süreçleri ise doğaldır. Vatandaş mahkemeye başvurabilir, bu vatandaşın doğal hakkıdır. Mahkemeler de hata varsa düzeltir. Bu süreci anormal görmüyorum. Kontrol mekanizması çalışıyor, vatandaş itiraz edebilir ve eğer talebi haklıysa karşılığını alır.

İLÇELERDE YÜKSEK KAT PROBLEMİ

İlelerde yapılan yüksek katlarla ilgili olarak ise Ekim, “Yüksek kat düzgün projelendirilir, geniş alanlar bırakılırsa bana göre sakıncası yok. Ancak rant dediğimiz hususu, homojen şekilde dağıtılması, kamunun menfaatine kullanmak zorundasınız. Yüksek katlı binalarda komşuluk ilişkileri bitti. Sosyal taraftan da bakmak lazım. Yatay yapılaşmanın da önemi var. Yatay yapılaşmada komşuluk ilişkileri daha gelişmiş durumda. Eskiden komşudan şeker alırdık, zeytin, tuz alırdık. Bunların gelişmesi, gerekiyor, çözüm üretmemiz şart” dedi. 

GÜNEY ÇEVRE YOLUNDA SON DURUM

Güney Çevre Yolunda son durumla ilgili de bilgiler veren Başkan Ekim, “Bu konu bakanlığın projesi. Biz bu işi takip ediyoruz. Sağ olsun o dönemin bakanı, şimdiki milletvekilimiz Sayın Adil Karaismailoğlu, Milletvekillerimiz ve o dönemin Genel Müdürü şu andaki Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katkılarıyla yol başladı. Bana kalsa dönemde bitirilmeli. Ancak bakanlığın bir  hesabı vardır. Onlar adına bir şey konuşmam doğru değil. Bu dönem içinde kazanırsa ne kanaşır şehir. Akçakale - Yıldız arasından bahsediyorum.  Şehir 3. bir aks kazanır, şehirdeki trafik yoğunluğu azalır..  Trafik yoğunluğu da azalır. Yayla turizmi için yine şehri güneye taşımada önemli rol oynar. Böyle bir kazanımı olur. Şehirde hızlı şekilde yapılması gerekiyor. Bu bir zorunluluk artık. Özellikle yazları ve iş çıkışları artık kavşaklarımızda şişmeler hat safhada… 

MERKEZDE TRAFİK SORUNU

Ekim, “Merkezde trafik sorununu çözdünüz mü?” Sorusuna ise, şu şekilde yanıt verdi: “Trafik sorunlarının %35'lik kısmı çözüldü diyebilirim. Tabii ki yerel bölgelerde hala sorunlar var. Pulathane Bulvarı çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bu konuda hassas. İlçemiz adına teşekkür etmemiz gerekiyor. TOKİ, Osman Baba Kavşağı’nda, Yaylacık kısmında, batıya doğru devam ediyor. Bu önemli bir seviye. Orta mahalledeki birisi batıya gitmek istiyorsa, TOKİ’ye gitmek istiyorsa yaptığı iş nedir? Pulathane Bulvarını kullanıp hem doğuya, hem de batıya hasret edebiliyor. Bu şehir içindeki trafik düzeninin de azaltmış oluyor. 

Sahildeki dolgu alanlarının tahkimatları ile ilgili olarak ise Ekim, “Sayın Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu bu konuda bize desteği var.  Önümüzdeki yıl inşallah Yaylacık bölgesinde tahkimat çalışmasına başlayacağız. Taş tahkimat kısmının yapımıyla ilgili işimizi bakan bey inşallah toparlayacak ve bize yardımcı olacak. Onunla ilgili görümelerimiz var. Bize bu işi önümüzdeki yıl gerçekleştirebileceğini ifade ettiler. Ona buradan teşekkür ediyorum” dedi. 

AKÇAABAT’A TELEFERİK İÇİN 3 / 4 MİLYON EURO GEREKİYOR

Akçaabat’a yapılması planlanan teleferik ile ilgili olarak ise Ekim, “En büyük problem maliyet. Şu anda projemiz hazır, ancak maliyet 3.5-4 milyon Euro civarında. Gelip soranlar var ancak, piyasanın zorluğundan dolayı biraz yavaş ilerliyor iş. Özellikle yayla turizmine entegre olacak Hıdırnebi bölgesine bu dönemde yapılan yatırımlar bi noktaya geldi. Otel  başlıyor, oradaki göletimiz de başlıyor. Onu da sıyırma kazılarına başlayacaklar yakın zamanda. Bu göletler tamamlandıktan sonra, Hıdırnebi bu bölgede yayla turizminin gözdelerinden bir tanesi olacak düşüncesindeyim.

Altyapı, planlanması, içerisindeki ticaretiyle güzel bir noktaya evrilmiş olacak. 

ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPILMASI LAZIM

Başkan Ekim, planlarla ilgili ise şu şekilde devam etti: 

Bu yıl plajlar açılmadan önce analizler yapıldı. Ben Çevre Mühendisiyim. Atık su arıtma tesislerinin şehre kazandırılması en önemli işlerden biridir. Yapılması şart, geç kalınmış bana göre. Bizim projemiz her şeyimiz hazır. TİSKİ marifeti ile yapılması gerekiyor. Akçaabat’ın atık su probleminin çözümlendiği ve sonrada da deşarj edildiği bir süreci yakın zamanlarda görmek arzusundayız. 

Bu konuda TİSKİ ile çalışıyoruz. Projesel manada bir aşamaya geldi. Finansmanı bulunduktan sonra daha hızlı ilerleyecek.  Şu anda, atık su fiziksel arıtmadan geçtikten sonra, atık su denizin 40 metre altına 800 metre açığına deşarj ediliyor. İlçemizde iki noktada deşarj işlemi var: biri Söğütlü'de, diğeri ise Yenimahalle’de olmak üzere 2 nokta… 

“Kaçak var mı, sorusuna Ekim, “Bizde bu konuyla ilgili, yağmur suyu kanallarında çok fazla kaçağımız yok. Ancak belli bölgelerde var. Bunlar geçmişte toparlanmış. Gördüğümüz tedbir alıyoruz” dedi. 

TRABZON’DA İLÇELER NEDEN KAYBEDİLDİ

Geçmiş yerel seçimlerle ilgili de konuşan Ekim, AK Parti olarak Trabzon’da kaybedilen ilçelerle ilgili olarak ise, “Bunun araştırması yapılıyor. Genel merkezimiz bu konuyu inceliyor.  Nedenleri ile ile ortaya konulacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile partimizde bir yenileme süreci başladı. Benim sahada karşılaştığım sebepler genel politikalar, mevcut ekonomik durumlar ve aday tespitleri ile ilgili. 

AK Parti’ye bize ve etrafımızda gönül vermiş herkesin bir kere kendisini check etmesi gerekiyor. Bu konuda hassas davranması gerekiyor. Kendi tarafımdan bu şekilde bakıyorum. Genel politikalar veya ekonomik nedenler burada ön plana çıksa da bizde de vardır sıkıntı. Kesinlikle bizde sıkıntı yok diyemeyiz. Bunu da iyi analiz edip ortaya koymak gerek.Vatandaşın gönlüne girmek için politikamızda değişiklikler yapmak gerekiyor. 

Ben Ortahisar’ı bilmiyorum ama kendi ilçemde, genel itibariyle bu şekilde bir problem ilk intibam yoktu. Son 1 haftada izlemeye başladım. O da bizden kaynaklı görmüyorum… 

Analiz ettiğimizde seçim sonuçları, kandığa gideni gitmeyen” 

AÇIK AVM YAPILACAK

Başkan Ekim, şu şekilde devam etti: 

Öncelikle devam eden işlerimizi bitirmek istiyorum. Turizme alt yapı anlamında yapılması gereken işlerimiz var. Ayrıca şehrin ticaretine katkı sağlayacak dönüşümler yapmamız gerekiyor. Bunlar hedeflerimiz arasında yakın tarihte yapmamız gereken işlerimiz. 

Özellikle cadde iyileştirme ve cephe sağlıklaştırması projeleri ile şehirde ticari hacmi arttıracağız. Şehirde bir açık AVM oluşturma çalışmamız da var. 

ŞİNİK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE TRAFO

Şinik Organize Sanayi Bölgesi'nin elektrik problemi için trafo merkezi tamamlandı. OSB’nin sorunun çözecek trafo merkezi. Ancak iletim hattının ihalesi geçen hafta yapılacaktı benim bildiğim. Bunların hepsi tamamlandıktan sonra Şinik’te bu sorunlarla karşılaşmayacağız inşallah. 

Akçaabat’ın genel problemi, tek hat üzerinden bize elektrik gelmesiyle. Şimdi bunları alternatiflendiriyoruz. 2 hat üzerinden geliyor. Hem Şinik’in sorunu, hem de Akçaabat merkezin işini çözmüş oluyoruz. 

İletim hattını yapma işi TEİAŞ’in işi. 1 yıl, 1,5 yıl gibi sürede tamamlanır düşünüyorum. 

DOLMUŞLARIN DURUMU

Biraz daha duyarlılar. Ama şikayet geliyor mu? Geliyor. Bu konu, Büyükşehir belediyemizle Ulaşım Dairesi’nin koordinasyonunda ilerliyor. Büyükşehire devrolduktan sonra bu konuda eğitimler yapılıyor. Biraz daha bir seviyeye geldik. Bir de duraklardan yolcu almaya alıştırabilsek, önemli bir sıkıntıyı şehir içinde çözmüş olacağız. Bu büyük bir problem. Onlardan duraklarda yolcu almaları konusunda hassasiyet istiyoruz. 

(KENT LOKANTASI GİBİ PROJLEER DÜŞÜNÜLÜYOR MU?) 

Büyükşehir belediyemizin ucuz ekmek satış noktası var. Günlük 300 - 400 ekmek satıyorlar. ‘Emekliye, yaşlıya, öğrenciye, hastayı bakana verdi. Bunların hepsini yapan iktidar düşünün. Karşınızda büyük hizmet etmiş kitle. Diğer tarafta ise bana göre, yanlış ki ben kendi kanaatimi söylüyorum. İhtiyaçlıyı ayırmadan verilen bir destek var. Biz ihtiyaçlıya hizmet etmek zorundayız. İyi hesap etmek gerekiyor. İyi analiz etmek gerekiyor. Burası, iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Önemli bir nokta. Burada kalayım, yanlış değerlendirilmek istemem. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sessiz sedasız, benim belediyem yardım ediyor. u konuda hassas davranıyoruz.  Yine hassas davranarak işimizi yürütmeye devam edeceğiz.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }